Μητσοτάκης: «Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»
«Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας - Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»
«Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας - Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοινώνει για τα νέα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό.
Προσέρχομαι στη Βουλή για να καταθέσω τον απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «Θα καταθέσω έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών της μάχης κατά της πανδημίας και έναν σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον», ενώ υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχτεί κρίσιμος». Είμαστε όλοι ίσοι απένταντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος ειναι ο δρόμος της αλήθειας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και περιέγραψε όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα.Είπε ότι την ίδια ώρα στον Έβρο και στο Αιγαίο υπήρχε ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων.
«Πήραμε σκληρά μέτρα», είπε, «αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας στήριξε αυτά τα μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δέχτηκαν περιορισμούς στην ελευθερία τους. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο υγεινομικό υλικό είπε «Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό».
Και συμπλήρωσε «Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε «Στην Ελλάδα επιλέξαμε μια οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων -Πιο ωφελημένα τα χαμηλά εισοδήματα.
Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση μια αμοιβή 800 ευρώ με πλήρη τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως ηλικία 15 ετών μπορούν να λάβουν ειδική άδεια
– Επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους».
Τα μέτρα αυτά έχουν κόστος, είπε ο πρωθυπουργός αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά όρια για να τα καλύψουμε. Πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μπήκαμε στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ανεστάλησαν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αύριο, είπε θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας μέσω ΕΣΠΑ. «Από εκεί θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε μέσα στο 2020 περισσότερα κονδύλια».
Είπε ακόμα ότι όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής έτσι η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζακ Ντελόρ προτείνοντας ένα νέο ταμείο κοινού δανεισμού. Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε και 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και την ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για τους «μετά θα λογαριαστούμε»
Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ “θα λογαριαστούμε”. Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους. Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο..
“Δεν πρόκειται να ανεχτώ, φτηνές απειλές, “όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε” και φεϊκ νιούζ απο χείλη στελεχών σας”
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».
Facebook Comments