Η ΕΚΤ σταμάτησε να αγοράζει ομόλογα – Αύξηση στις αποδόσεις τους

MarketNews

Η ΕΚΤ σταμάτησε να αγοράζει ομόλογα – Αύξηση στις αποδόσεις τους, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η απουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη δευτερογενή αγορά είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι πιέσεις στα ομόλογα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσεγγίζει πλέον το 2%, ενώ μετά τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που είχε «ρίξει» στην εγχώρια αγορά την προηγούμενη εβδομάδα αγοράζοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράματος Pandemic emergency purchase programme (PEPP) το οποιο ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου, η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 1,28%.

Παράλληλα, η υποχώρηση των τιμών παρατηρήθηκε σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων, έτσι η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε στο 1,48% από 1,36% και του 15ετούς στο 1,92% από 1,82%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 5 εκατ. ευρω μόνον. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,85% απο 1,77% έναντι -0,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,29% από 2,21%.

Ακόμη, στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ λόγω της κρίσης του κορωνοϊού,  με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0785 δολ. από τα 1,0856 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο βαθειά ύφεση, σε σύγκριση με την αμερικανική, εκτίμηση η οποία επηρεάζει αρνητικά το ευρώ. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,9% σε ετήσια βάση το 2020. Αναμένει μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 3,3% και της Ευρωζώνης κατά 4,2% το 2020.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0785 δολ.