Μία δέσμη, συνολικά έντεκα προτάσεων και μέτρων, ενέκρινε η ομάδα εργασίας της FIFA, που συγκροτήθηκε προ δύο εβδομάδων από το προεδρείο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής, η FIFA θέλησε να ευχαριστήσει τη συμβολή και τη συνεργασία όλων των εκπροσώπων των συνομοσπονδιών, επισημαίνοντας το πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης, μέσω των οποίων ήρθε η έγκριση όλων αυτών των αποφάσεων.

Τονίζεται δε, από τη FIFA πως «…η υγεία πρέπει πάντα να είναι η πρώτη προτεραιότητα και το βασικό κριτήριο σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αναλυτικά η ομάδα εργασία, έκανε τις παρακάτω προτάσεις προς το προεδρείο της FIFA:

Σχετικά με το διεθνές καλεντάρι των αγώνων ανδρών, αποφασίστηκε:

-Να αναβληθούν όλοι οι διεθνείς αγώνες που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του προσεχούς «παραθύρου» του Ιουνίου 2020.

-Να διοργανωθούν διμερείς συζητήσεις με τις συνομοσπονδίες, αναφορικά με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα πλήρως αναθεωρημένο πρόγραμμα των αγώνων, εν αναμονή πάντα των εξελίξεων που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια.

Σχετικά με το διεθνές καλεντάρι των αγώνων γυναικών, αποφασίστηκε:

-Να αναβληθούν όλοι οι διεθνείς αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι κατά τη διάρκεια του προσεχούς «παραθύρου» του Ιουνίου 2020.

-Να συμπεριληφθούν οι νέες ημερομηνίες του Ολυμπιακού Ποδοσφαιρικού Τουρνουά Γυναικών στο διεθνές καλεντάρι των αγώνων των γυναικών.

-Να δημιουργηθεί μια υπο-ομάδα εργασίας για το διεθνές πρόγραμμα αγώνων των γυναικών, ούτως ώστε να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στο ημερολόγιο και τις ημερομηνίες των αναβληθέντων τουρνουά της FIFA.

Σχετικά με τους αγώνες της FIFA αποφασίστηκε:

-Να αναβληθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA U20 Παναμά/Κόστα Ρίκα 2020 – αρχικά προγραμματισμένο για τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 2020, καθώς επίσης και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA U-17 Ινδία 2020- αρχικά προγραμματισμένο για το Νοέμβριο του 2020. Θα προσδιοριστούν νέες ημερομηνίες.

-Να συμφωνηθεί ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου 2020 θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA Futsal Λιθουανία 2020 -που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του 2020- και θα ληφθούν υπόψη ημερομηνίες πιθανής αναβολής.

Σε ότι αφορά τα αναβληθέντα Ολυμπιακά τουρνουά ανδρών (προκριματικοί και τελικοί αγώνες του τουρνουά), αποφασίστηκε:

-Να διατηρηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που είχαν προβλεφθεί αρχικά (παίκτες που γεννήθηκαν από 01.01.1997 κι έπειτα συν τρεις επιπλέον παίκτες).

Σε ότι αφορά τα ρυθμιστικά θέματα ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε:

-Να υποστηριχθεί το έργο της ειδικής ομάδας της FIFA για θέματα μεταγραφών (που αποτελείται από όλους τους βασικούς φορείς: ποδοσφαιριστές, συνομοσπονδίες, ενώσεις μελών, Λίγκες, ομάδες), προκειμένου να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις το συντομότερο δυνατό.

Επίσης προχωράει η δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου στήριξης για το ποδόσφαιρο κι επ αυτού αποφασίστηκε:

-Να οριστεί ένα άτομο ανά συνομοσπονδία, για να συντονίσει αυτό το θέμα μαζί με τη FIFA, ενώ την ίδια ώρα η ομάδα εργασίας θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

-Η ομάδα εργασίας της συνομοσπονδίας της FIFA θα συνεχίσει να διεξάγει συζητήσεις σε σταθερή βάση, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Facebook Comments