Ύφεση έως και 6% φέτος αναμένει η HSBC για την Ελλάδα, η οποία θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη της τάξης του 5,8% το 2021. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από +3,5% πέρυσι. Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, ωστόσο, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά τη βρετανική τράπεζα στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019, η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι, ενώ σημαντικό θα είναι και το “χτύπημα” στις επενδύσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν το 2019 και συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος από ανάπτυξη 4,6% πέρσι. Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός, ενώ έντονες διαταραχές θα βιώσουν η ναυτιλία και ο μεταποιητικός τομέας. 

Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός. Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ και ο κλάδος συνολικά συμβάλει στο 20% σχεδόν της οικονομίας και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε διψήφια ποσοστά. Μία μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, όπως εκτιμά η HSBC.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σχετικά αργή χρονικά τουριστική περίοδο σε σύγκριση με άλλες χώρες: περισσότερο από το 85% των τουριστών φτάνουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οπότε εάν καταργηθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τον Μάιο, όπως αναμένει η HSBC, δεν θα έχει χαθεί σημαντικό μέρος του “παιχνιδιού” στον τουρισμό, αν και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξαναγυρίσουν οι ξένοι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες και τα νησιά. Επομένως, ίσως η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού έρθει το 2021. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments