ΕΚΤ: Αποδεκτό το σύνολο του Δημόσιου χρέους - Στουρνάρας: Έμπρακτη στήριξη στη χώρα

MarketNews

ΕΚΤ: Αποδεκτό το σύνολο του Δημόσιου χρέους - Στουρνάρας: Έμπρακτη στήριξη στη χώρα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε την εξαίρεση (waiver) της ελάχιστης απαίτησης πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει η Ελλάδα για αποδοχή ως ασφάλεια για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της με μηδενικά επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια ομόλογα στις τράπεζες.

Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου προσωρινών μέτρων για τη χαλάρωση των απαιτήσεων στις εγγυήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε ένα άνευ προηγουμένου σύνολο έκτακτων μέτρων για τις εγγυήσεις προκειμένου να μετριάσει τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.

Σε γενικές γραμμές το πακέτο αφορά:
- Προσωρινή αύξηση της ανοχής κινδύνου του Ευρωσυστήματος προκειμένου να στηριχθεί ο δανεισμός στην οικονομία

- Η ΕΚΤ χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για τη χρήση πιστωτικών απαιτήσεων ως χρηματοοικονομικής ασφάλειας

- Υιοθετεί μια γενική μείωση των περικοπών [που εφαρμόζει] στις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων

- Την εξαίρεση (Waiver) για την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στις πράξεις του Ευρωσυστήματος

- Τέλος, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα εξετάσει  και νέα μέτρα για να μετριάσει προσωρινά τον αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων αντισυμβαλλόμενων από πιθανές υποβαθμίσεις. 

Στουρνάρας: Ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΤτΕ.

Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή, κατέληξε