Στο σχέδιο της επόμενης μέρας, που -όπως είπε- επιβάλλει νέους κανόνες αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο δίμηνο είναι γεμάτο αιρεσιμότητες και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκή επαγρύπνηση. «Μόλις βρεθεί το εμβόλιο, θα προχωρήσουμε στην τρίτη φάση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε καλή υγεία», ενώ σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουμε τώρα στη σταδιακή άρση των περιορισμών. «Το ρίσκο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας πρέπει να το πάρουμε τώρα. Γιατί η καραντίνα και το lockdown oξύνουν τις ανισότητες», σημείωσε.

Στην ερώτηση «γιατί τώρα» ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο από ότι τον Φεβρουάριο και επιδημιολογικά και υγειονομικά.

«1ον προχωράμε στη σταδιακή αύξηση της ατομικής ελευθερίας. 2ον εφόσον τηρούνται τα μέτρα απελευθερώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες με χαμηλό ρίσκο. Παράλληλα, θα υπάρχει και παρατηρητήριο για το βαθμό επικινδυνότητας», υπογράμμισε.

Θα υπάρχουν τρία στάδια αποκλιμάκωσης τον Μάιο (στις 4, στις 11 και στις 18 Μαΐου), ενώ για τον Ιούνιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τις 18 Μαΐου.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίας, ενώ αναφερόμενους στους ηλικιωμένους ανέφερε πως υπάρχει σύσταση να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ν. Παπαθανάσης: Σε επτά στάδια η πλήρης επαναλειτουργία της αγοράς

«Διασφαλίσαμε επάρκεια καταναλωτικών αγαθών» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην εξειδίκευση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση την επόμενη μέρα.

Όπως ανακοίνωσε, από την επόμενη Δευτέρα η αγορά τίθεται σε επανεκκίνηση, σε επτά στάδια. Το πρώτο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων.


Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. 

Θ. Λιβάνιος: Παραμένουν κλειστά ΚΑΠΗ, λέσχες φιλίας και παιδικοί σταθμοί

Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που πήρε το ΥΠΕΣ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος.

Για την ασφάλεια των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα που προσέρχονται με ΜΜΜ στις υπηρεσίες τους αποφασίστηκε η προσέλευση να γίνεται σε τρία στάδια (στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί).

Σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία εξαρτάται και από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών ο κ. Λιβάνιος σημείωσε πως για όσες συναλλαγές δεν είναι εφικτή η ψηφιακή εξυπηρέτηση ισχύει το προκαθορισμένο ραντεβού.

Ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ και λέσχες φιλίας παραμένουν κλειστές και θα ανοίξουν ότα το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, όπως επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν με την τήρηση των κανόνων, ενώ οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές και το άνοιγμα τους θα εξαρτηθεί από την έναρξη των πρωτοβάθμιων σχολικών μονάδων.

Γ. Κεφαλογιάννης: Σταδιακή η επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία – Τι θα ισχύει

Το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού στον τομέα των μεταφορών παρουσίασε νωρίτερα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας πως η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των ΜΜΜ σε πλήρη λειτουργία.

Όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο, «προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση», προχωρεί στην υιοθέτηση σειράς κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών, και συγκεκριμένα στα εξής:

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στον μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
  • Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουν στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, θα ανέλθουν το επόμενο διάστημα στα 1.000.
  • Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών. 

Προκειμένου τα εν λόγω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:

Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ακόμη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται και μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυκνότητας μετακίνησης του πληθυσμού και στην αποσυμφόρηση της κίνησης στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής:

Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).
«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στο επιβατικό κοινό: Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς. Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας, κι αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μεταφοράς με ιδιωτικό τους μέσο να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή» δήλωσε ο υφυπουργός.

Ως επιπλέον μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών, ανακοίνωσε

  • Την παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.
  • Τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ, από τις 4 Μαΐου.
  • Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, η κρίση του κορωνοϊού και «η πρόκληση της επανόδου στην κανονικότητα με όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης δρουν ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις του συστήματος αστικών συγκοινωνιών, το οποίο επιδεινώθηκε από υποεπένδυση και κακοδιαχείριση τα τελευταία πέντε χρόνια».

Για τον λόγο αυτόν, ως ένα πρώτο μέτρο, το υπουργείο θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό λειτουργίας γραμμών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, η πύκνωση, στο μέτρο του δυνατού, των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων που σήμερα ανακοινώνονται θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση και όσα ισχύουν θα αναπροσαρμόζονται, τόσο με βάση τον βαθμό επιτυχίας τους, όσο και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του  γενικού σχεδίου άρσης των μέτρων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς να γίνεται «με σεβασμό στους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις».

Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις επόμενες μέρες, είπε ο υφυπουργός, ο οποίος, από κοινού με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών,  όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Β. Κοντοζαμάνης: Επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία-απογευματινά ιατρεία

Την τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας απο δω και πέρα ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως εξήγησε, δύο είναι πλέον οι στόχοι: η ετοιμότητα του συστήματος υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή του συστήματος σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, συνεχίζεται η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων, παραμένουν σε ετοιμότητα οι νοσοκομειακές μονάδες, ενώ τα Νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΙΤΣ» παραμένουν σε λειτουργία αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία.

«Η πανδημία δεν εχει τελειώσει, έχουμε ακόμα δρόμο» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ν. Χαρδαλιάς: Από τη Δευτέρα κινούμαστε προσεκτικά

Πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι αλλά και ρεαλιστές γιατί ο κορωνοϊός είναι παντού επεσήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Πετύχαμε το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης της νόσου, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως σήμερα είμαστε λίγα 24ωρα πριν περάσουμε στη 2η φάση.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη και δύσκολη στη διαχείρισή της η 2η φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

«Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή μετακίνηση με τους όρους που επιβάλλονται και εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα. Όσο πο σκληρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

«Τηρούμε τους κανόνες; Τότε προχωράμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρίσουμε πίσω», κατέληξε.

Facebook Comments