Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά περίπου ένα τρίτο, σχεδόν σε μία μέρα. Χωρίς αυτά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όμως, η τελική ζημιά για την κοινωνία και την οικονομία θα ήταν αναμφίβολα μεγαλύτερη.

Κατά το τρέχον τρίμηνο, συνεχίζει η Κομισιόν, η οικονομική παραγωγή στην ΕΕ θα είναι σχεδόν 16% χαμηλότερη σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Παρ’ όλο που η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ξανά με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ΕΕ φέτος αναμένεται να φτάσει το 7,5%, πολύ πιο βαθιά από την οικονομική κρίση του 2009.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη των εισοδημάτων, των θέσεων εργασίας, της ρευστότητας και των επενδύσεων, είναι αποτελεσματικά, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει μόλις χαλαρώσει ο περιορισμός. Ωστόσο, η ζήτηση θα παραμείνει υποτονική για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς οι εργαζόμενοι, που ανησυχούν για τις προοπτικές εργασίας τους, θα έχουν την τάση να εξοικονομούν μεγαλύτερο μερίδιο από το εισόδημα τους και οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις τους θα καθυστερήσουν ή θα ακυρώσουν επενδύσεις.

Στην Ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται κατά 7,7% φέτος, με ανάπτυξη του κατά 6,3% του χρόνου.

Για τη Γερμανία προβλέπει ύφεση 6,5% φέτος και ανάπτυξη 5,9% το 2021, για την Ισπανία πτώση του ΑΕΠ κατά 9,4% φέτος και ανάπτυξη 7,0% το 2021, ενώ για την Ιταλία, ύφεση 9,5% το 2020 και ανάπτυξη 6,5% του χρόνου.

Τη βύθιση της Ελληνικής οικονομίας σε ύφεση 9,7% φέτος έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη προβλέπει η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο λόγος για ένα πλήγμα το οποίο είναι το ισχυρότερο πανευρωπαϊκά, παρά το υψηλό σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στην αρχή του χρόνου.

Η επίδοση αυτή συνδέεται -όπως εξηγεί- με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και την έμφαση που δίδεται στον τουρισμό και στη μικρή δομή επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

Υπολογίζει το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Καταγράφει επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους, πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Facebook Comments