Οι ξένοι, μετά την αναβάθμιση της Fitch πήραν και τυπικά το ok να «παίξουν» στο Χ.Α., θεωρώντας ότι έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τέλμα. Άλλωστε, σε σχέση με πέρσι ο ρυθμός της ύφεσης, αν και κινείται άνω του 5%, δεν παύει να είναι μικρότερος από το 6,3% του 2012.

Τα καλά νέα της Fitch είχαν σαν ένα ακόμα αποτέλεσμα, την μείωση του spread, που πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα μεταξύ των 700 – 720 μονάδων βάσης και με την απόδοση της δεκαετίας στα επίπεδα του 9%.  Επιπρόσθετα, το τελευταίο διήμερο βγαίνουν ισχυρά πονταρίσματα στα ελληνικά ομόλογα που πλέον διαπραγματεύονται πάνω από τα 50 σεντς του ευρώ, όταν μετά το κούρεμα είχαν βρεθεί στα χαμηλά των 17 σεντς του ευρώ.

Ο γενικός δείκτης καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη που προσεγγίζουν το 20% μετά και το σημερινό κλείσιμο, κατά το οποίο η αγορά έκλεισε με άνοδο 1,85%, στις 1.14,28 μονάδες και με τις συναλλαγές να σπάνε το ρεκόρ των 148 εκατ. ευρώ.

Παρά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση, που οδήγησε  τον δείκτη στις 1.102 μονάδες, βγήκαν μεγάλες εντολές αγορών από desks μεγάλων οίκων του εξωτερικού και hedge funds στις τράπεζες και άλλες, αλλά λίγες μετοχές του 20άρη, διευρύνοντας την άνοδο του δείκτη που έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.  Μόνο τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ξεπέρασαν το 11%, με εξαίρεση τις απώλειες της Alpha, δεδομένου ότι η τιμή της έχει κοπεί στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου.

Μετά την αναβάθμιση της Fitch, κυκλοφορούν φήμες ότι μέσα στο επόμενο άμεσο διάστημα, ενδεχομένως και σήμερα, να υπάρξει αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου από κάποιο μεγάλο οίκο αξιολόγησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα και κυρίως με την προοπτική αναβάθμισης των τραπεζών, τη συγκράτηση των ζημιών και την αύξηση του όγκου πωλήσεων για εταιρείες – σήματα κατατεθέν του Χ.Α., όπως η Coca Cola, η σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας του Μυτιληναίου ή εταιρειών της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως της MLS, προκαλούν ενθουσιασμό στην αγορά.

Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε κέρδη πάνω από 19%, κλείνοντας στο 1,5 ευρώ και με την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1,8 δις. ευρώ. Κέρδη άνω του 16% για την Πειραιώς, στα 0,5750 ευρώ, που εντός των ημερών κόβει το δικαίωμα στην αμκ, κέρδη άνω του 12,7% για την Eurobank, με τη διοίκηση της εταιρείας να πραγματοποιεί επαφές με ξένους θεσμικούς προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα της «ιδιωτικοποίησης». 

Και όχι μόνο αυτό, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Coca Cola 4,35%, στα 21,81 ευρώ, κέρδη άνω του 25 για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε σε υψηλά έτους, στα 8,10 ευρώ. Πολύ κοντά σε υψηλά έτους βρέθηκε ο ΟΛΠ, στα 20,90 ευρώ, με τον πρωθυπουργό να μιλάει κατά το ταξίδι του στην Κίνα για πύλη εισόδου της Ελλάδας των Κινέζικων προϊόντων στην Ευρώπη. Υψηλά έτους για τον ΟΤΕ, στα 7,60 ευρώ, αλλά και για την ΕΧΑΕ στα 6,79 ευρώ.

Από τη στιγμή που διασπάστηκαν και οι 1.130 μονάδες και μάλιστα με σημαντικό τζίρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα μπορούσε να ‘τολμήσει» κίνηση στην περιοχή των 1.200 μονάδων βραχυπρόθεσμα. Κάτι που μένει να φανεί…

Facebook Comments