Στις 10 Οκτωβρίου 2012 διάβαζα  την έκθεση του Τόμας Στόπλερ, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος της Goldman Sachs, της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, στη Wall Street Journal, στην οποία “έβλεπε” το αυστραλιανό δολάριο κάτω από το 1,000 σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ (ισοτιμία AUD/USD).

Οι βασικότεροι λόγοι που έθετε τότε ο κορυφαίος αναλυτής, ήταν η αναγνώριση του νομίσματος ως “ασφαλούς παραδείσου”, αλλά και το γεγονός ότι μια πιθανή πτώση των εμπορευμάτων θα μπορούσε να το συμπαρασύρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αγορές έδειχναν να διαψεύδουν με τον καλύτερο τρόπο τις προβλέψεις αυτές, επιχειρώντας τρεις φορές τη διάσπαση του 1,0600 τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι γνωστό άλλωστε, πως οι απόψεις της Goldman πολλές φορές στο παρελθόν έχουν διαψευστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Η μεγάλη επενδυτική τράπεζα, όπως είναι γνωστό, συνήθιζε να παίρνει αντίθετες θέσεις από τις συστάσεις της στο επενδυτικό κοινό. Έξι μήνες μετά, κι ενώ το αυστραλιανό δολάριο έχει περάσει κάτω από την ισότητα (1,000) η Goldman ξαναχτυπά με νέα πρόβλεψη στο 0,8000. Το κύριο επιχείρημα που προβάλλει είναι η διαφορά τους διετούς επιτοκίου swap μεταξύ Αμερικής –Αυστραλίας και οι προοπτικές της Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας για μείωση των επιτοκίων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και κατά πόσον τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ως συστάσεις και να χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές. Η απάντηση είναι φυσικά κάθετα αρνητική, και ο λόγος είναι απλός: Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να φιλτράρει τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών και να  αξιολογήσει τους σκοπούς πίσω από τέτοιου είδους δηλώσεις.

Facebook Comments