Η ζήτηση για την προστασία έναντι ενός sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές έχει μειωθεί σημαντικά λίγες ώρες πριν την λήξη σήμερα των options σε έναν σημαντικό δείκτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι πως το πολύμηνο ράλι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.

Ο δείκτης των blue chips της ευρωζώνης, Euro STOXX 50, έχει κερδίσει σχεδόν 10% από την παρόμοια μηνιαία λήξη τον Απρίλιο, αφήνοντας σχεδόν όλα τα put options στοιχήματα των επενδυτών που ποντάρουν στη ή προστατεύονται από την πτώση της αγοράς, να λήξουν ουσιαστικά. Καθώς οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους σε puts, ωστόσο, έχουν λίγη άμυνα, εάν το ράλι σταματήσει.

 

Η γενική τάση είναι ανοδική, και δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει οι επενδυτές να αντισταθμίσουν(hedging) τα χαρτοφυλάκιά τους αυτή τη στιγμή, ακόμη και εάν τα puts είναι πολύ φθηνά, όπως σημειώνει ο διαχειριστής της Diamant Bleu Gestion, Christian Jimenez. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, απλά θα μειώσουμε τις θέσεις μας και θα ρευστοποιήσουμε τα κέρδη, όπως προσθέτει.

 

Κατά τη διάρκεια του μήνα, η ζήτηση για αγορά call options – τα στοιχήματα υπέρ της ανόδου της αγοράς- έχει αυξηθεί και η αναλογία put-call έχει μειωθεί από το υψηλό των μέσων Απριλίου του 2,3 στο 1.

Δέλεαρ για τους επενδυτές η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών

Η άφθονη ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες, έχει δελεάσει τους επενδυτές προς τις μετοχές και μακριά από άλλες κατηγορίες assets, μειώνοντας τη ζήτησης από τους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στις πτώσεις. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν για την οικονομική υγεία της Ευρώπης και τα εταιρικά κέρδη δεν εντυπωσιάζουν καθόλου, πράγμα που σημαίνει πως η ζήτηση από τα funds να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους, είναι επίσης χαμηλή.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch στο περιβάλλον των fund managers έδειξε πως πολλοί θεσμικοί είναι underweight στις επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας αυτή την πιο επιφυλακτική άποψη.

Οι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν underweight στην Ευρώπη, και έτσι η ζήτηση για τα puts ήταν πολύ χαμηλή σε γενικές γραμμές, όπως τονίζει ο Κοκου Agbo-Bloua, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και παραγώγων στην BNP Paribas.

Αντίθετα, έχει υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για calls στον Euro STOXX έναντι του S&P, του Nikkei, του FTSE 100 ή του SMI που έχουν πολύ καλές επιδόσεις μέχρι στιγμής, όπως προσθέτει.

Ο δείκτης μεταβλητότητας του Euro Stoxx 50, VSTOXX 50, ο οποίος ευρέως χρησιμοποιείται ως μέτρο της αποστροφήςρίσκου των επενδυτών στην Ευρώπη, χτύπησε χαμηλά δύο μηνών χθες, παρά την υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών το τελευταίο διάστημα, σηματοδοτώντας αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για τις μετοχές, την στιγμή που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε σε πολυετή υψηλά.

Ο VSTOXX – που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το κόστος της προστασίας των θέσεων σεμετοχές από διορθώσεις της αγοράς καθώς κινείται συνήθως προς την αντίθετη κατεύθυνση με τις μετοχές – μειώθηκε μέχρι και 5,1% και τις 15,76 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από τα μέσα Μαρτίου.

Ο «δείκτης φόβου» της Ευρώπης, ο οποίος βασίζεται στα δικαιώματα αγοράς και πώλησης ( put και call options ) των μετοχών του δείκτη Euro STOXX 50, έχει υποχωρήσει 33% από τα μέσα Απριλίου, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 10% κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα επίπεδα των μέσων του 2011.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments