Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του “M” η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, γνωστό και ως το “μεγάλο” φορολογικό νομοσχέδιο, πρόκειται να εντάξει ρυθμίσεις ευνοϊκές για όσους καταστράφηκαν από το PSI, το κούρεμα των ομολόγων τον Μάρτιο του 2012.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να ειπωθεί κάτι σχετικό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν στους επενδυτές που καταστράφηκαν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά χρεόγραφα, να τύχουν τουλάχιστον φορολογικών ελαφρύνσεων για κάποια εισοδήματά τους.

 

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται και η αγορά ελληνικών ομολόγων η οποία επιδεικνύει ισχυρά ανακλαστικά στα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Μετά από την περιπέτεια του PSI τα νέα ελληνικά ομόλογα αν και για την πρώτη περίοδο σημείωσαν μια σχετική κινητικότητα παρέμειναν εκτός των επενδυτικών επιλογών των αγορών αφού δεν έπαψαν να θεωρούνται υψηλότατου ρίσκου.

Τα θετικά γεγονότα και τα μηνύματα της τελευταίας περιόδου επηρέασαν άμεσα τη στάση των επενδυτών που φαίνεται πως επανέρχονται στην αγορά αυτή με αξιοσημείωτες συναλλαγές που έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τιμών και αντίστοιχη πτώση των αποδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch (σ.σ. Χθες αναβαθμίστηκαν και οι τράπεζες) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010, αισθητά χαμηλότερα από το 9% και συγκεκριμένα στο 8,37%.

Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς υποχωρούσε στα όρια του 9%, του 20ετούς στο 8,80% και του 30ετούς στο 8%. Η τιμή των ομολόγων λήξεως το 2023 έχει ενισχυθεί πάνω από τα 65 σεντς ανά ευρώ από το κατώτατο σημείο των 15 σεντς που είχε βρεθεί πέρυσι.

Facebook Comments