Τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού ως μία καλή ευκαιρία για να στραφούν σε επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και άλλα έργα που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια, τονίζει σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουν τα επιδόματα ανεργίας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη μόλις αρχίσει να μειώνεται η έκταση της πανδημίας, τονίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην εξαμηνιαία του έκθεση Fiscal Monitor.

«Η πανδημία της COVID-19 του 2020 ενίσχυσε την υπόθεση για δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής και επέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα τους», τονίζει το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην νόσο που έχει προκαλέσει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

«Τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια αποτελούν μια ευκαιρία για ποιοτικές δημόσιες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο για την τόνωση της ανάπτυξης», τονίζει το ΔΝΤ, που τον περασμένο μήνα, προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% στη διάρκεια του 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Προειδοποιούσε, όμως παράλληλα ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από «ακραία αβεβαιότητα» και πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερα.

Facebook Comments