Ανοιχτοί για το κοινό θα είναι ξανά από τη Δευτέρα, 18 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν λόγω κορωνοϊού.

«Μέριμνα μας είναι να απολαύσομε ασφαλείς τους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο, που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, κερδίζοντας το χαμένο δίμηνο με την επιμήκυνσή της», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την υπουργό κατά το δίμηνο της καραντίνας, έγινε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους επισκέπτες και εκπόνησε -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Ειδικότερα: Εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που συμπίπτει άνοδος και κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό».

Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη. Οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν τα εξής: 

– Την απόσταση 1,5 μέτρων κατ΄ ελάχιστον, τόσο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου. 

– Την αναμονή θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση 

– Ισχυρή σύσταση χρήσης μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος

Για τους ξεναγούς είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης. Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν  τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take – away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. 

Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά. Ο διαδικτυακός τόπος έκδοσης είναι: https://etickets.tap.gr/

Facebook Comments