Κάτω από το 2% η απόδοση του 10ετούς

MarketNews

Κάτω από το 2% η απόδοση του 10ετούς, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί από χθες κάτω από το 2% και για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 1,87% με πτώση της τάξης του 6%, και με το spread έναντι της Γερμανίας να ανέρχεται στις 239 μονάδες βάσεις.

Ανάλογη είναι και η πτώση στις ιταλικές αποδόσεις με το yield στον 10ετή τίτλο της χώρας να διαμορφώνεται στο 1,613%. Κατά 14% μειώνεται η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα και στο 0,695%, ενώ πτώση άνω του 18% σημειώνει η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου η οποία αγγίζει το 0,734%.

Όπως σημειώνει Goldman Sachs, το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ θα προκαλέσει περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού της περιφέρειας, σημειώνοντας πως οι αποδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία θα σημειώσουν ισχυρή πτώση.

Όπως έχουμε αναφέρει, στα επόμενα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων για την άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι τη συνολική εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2020 στα 8-9 δισ. ευρώ περίπου, μετά και τις εκδόσεις του 7ετούς και του 15ετούς που προηγήθηκαν. Η ΕΚΤ μέσω του QE μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους έως και 16 δισ. ευρώ φέτος, και έτσι αυτό σημαίνει αυτομάτως πως απορροφά πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη αλλάξει την αρχική του στρατηγική και, αντί για μείωση, φέτος προχωρά στην αύξηση του ύψους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων. Το ύψος των εντόκων σήμερα διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ, από 15,23 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 12,61 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Στόχος είναι στο τέλος του 2020 το ύψος των εντόκων να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου του 2019.

Κούρταλη Ελευθερία