Αέρας στα πανιά του success story των ελληνικών ομολόγων
Σημαντική ανάσα και ανακούφιση στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων ως μέσο χρηματοδότησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης
Σημαντική ανάσα και ανακούφιση στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων ως μέσο χρηματοδότησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης
Σημαντική ανάσα και ανακούφιση στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων ως μέσο χρηματοδότησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, αποτελεί το μήνυμα που έδωσε στις αγορές η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Κομισιόν, το οποίο και πυροδότησε ένα ισχυρό ράλι σε όλα τα ομόλογα της περιφέρειας. Αν και οι αντιρρήσεις των γνωστών «υπόπτων» με επικεφαλής τον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς,, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο η γενικότερη εικόνα είναι πως οι ηγέτες της ευρωζώνης αναγνωρίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης για την οικονομία της ευρωζώνης και είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ΕΚΤ τελικά μόνη της να αναλάβει το έργο τη αναχαίτησης της κρίσης και της στήριξης του ευρώ.
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας υποχώρησε έντονα την περασμένη εβδομάδα καθώς αν και η πρόταση αυτή δεν αποτελεί ακόμα συμφωνία ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί μία ισχυρή κοινή απάντηση η οποία βοηθά στον περιορισμό των κινδύνων που δημιουργεί η κρίση στα αδύναμα κράτη της περιφέρειας.
Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε πτώση άνω του 18% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στο 1,68% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου, ενώ το spread υποχώρησε στις 217 μονάδες βάσης. Παράλληλα, η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα υποχώρησε στο 0,694% (και κατά σχεδόν 17,5% μέσα σε μία εβδομάδα) που είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου, τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα είδαν την απόδοσή τους να υποχωρεί κατά 19% και στο 0,722% (το χαμηλότερο από τα τέλη Μαρτίου), ενώ στο 1,597% διαμορφώθηκε η απόδοση στα 10ετή ιταλικά ομόλογα με πτώση 14% στα χαμηλά πέντε εβδομάδων.
Η… προσγείωση αυτή των ελληνικών αποδόσεων, σαφώς διευκολύνει το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου για μία νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα (έως τις αρχές Ιουνίου), η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα αφορά πιθανότατα την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου με ένα νέο 10ετές ομόλογο, τη στιγμή που συνεχίζεται η αύξηση του ύψους των εκδόσεων εντόκων. Άλλωστε οι ελληνικές εκδόσεις έχουν ήδη τη σημαντική στήριξη του QE (PEPP) της ΕΚΤ (θα αγοράσει έως και 16 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα), με την επενδυτική εμπιστοσύνη να ενισχύεται επίσης και από την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε όσο υψηλότερα επίπεδα γίνεται (στα 18 δισ. ευρώ περίπου σήμερα), παρά τη χρήση του «μαξιλαριού» για τις ανάγκες της οικονομίας, κάτι που ήδη έχει χαιρετιστεί από τους οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον, αντίθετα με άλλες χώρες οι οποίες αυξάνουν τα εκδοτικά τους προγράμματα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των εκδοτικών της αναγκών, οι οποίες τοποθετούνται στα 8-9 δισ. ευρώ συνολικά φέτος, ενώ από τις δύο εκδόσεις – του 7ετούς και του 15ετούς – έχει ήδη αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με την Capital Economics, στο πιθανό σενάριο όπου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του μεγέθους του PEPP και εντείνει τη στήριξη προς την περιφέρεια, τότε έως το τέλος του έτους θα μπορεί να έχει αγοράσει πάνω από το 50% των ομολόγων σε κυκλοφορία της Ελλάδας, βοηθώντας σημαντικά στην στήριξη των αποδόσεών τους. Άλλωστε όπως έδειξαν και τα πρακτικά της ΕΚΤ την Παρασκευή, είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης τον Ιούνιο, με στόχο την στήριξη της οικονομίας η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση.
Γενικότερα πάντως, αναλυτές εμφανίζονται έτσι αισιόδοξοι για την πορεία των spreads της περιφέρειας. Η Goldman Sachs θεωρεί θετική έκπληξη για τους τίτλους της περιοχής την γαλλογερμανική πρόταση, σημειώνοντας πως αν και το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου είναι σχετικά μικρό σε μακροοικονομικούς όρους, ωστόσο δείχνει πως παρά το ότι δεν υπήρξαν πιέσεις στις αγορές αυτό το διάστημα, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη σε αυτήν την κρίση. Αυτό το βήμα συνεπώς «βραχυκυκλώνει» την πιθανότητα διεύρυνσης των spreads ειδικά στην περιφέρεια της ευρωζώνης και η Goldman εκτιμά πως οι αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί πριν την ανακοίνωση του έκτακτου QE της ΕΚΤ (PEPP), τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.
Άκρως υποστηρικτικό είναι το τρέχον περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, υποστηρίζει σε έκθεσή της και η Société Générale. Οι αγορές κρατικών τίτλων στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης («κλασσικό» QE και PEPP), τα προγράμματα φθηνού δανεισμού TLTRO που επίσης παρέχει η κεντρική τράπεζα, σε συνδυασμό με την πρόταση των Μακρόν και Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωζώνης ύψους 500 δισ. ευρώ – αν και έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις από χώρες – αναμένεται να διατηρήσουν ένα πολύ θετικό κλίμα γύρω από τα spreads και τις αποδόσεις των τίτλων των χωρών του Νότου, όπως επισημαίνει. Έτσι συστήνει στους επενδυτές αγορά των ομολόγων της περιφέρειας – Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας – και κυνήγι των spreads
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το επόμενο διάστημα κρύβει και κινδύνους, κάτι για το οποίο άλλωστε προειδοποίησε και η Κομισιόν στην έκθεση της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Όπως τόνισε, αν και τα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας προσφέρουν ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας έναντι ενός σοκ ρευστότητας, ωστόσο εάν η κρίση λόγω της πανδημίας ενταθεί και το «πάγωμα»« της οικονομικής δραστηριότητας και οι σχετικοί περιορισμοί διαρκέσουν πέραν του Μαΐου, τότε η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας διατρέχει σημαντικό κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που υπολογίζεται σήμερα και να απαιτήσει πρόσθετη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, στερεύοντας συνεπώς τη ρευστότητα.
Facebook Comments