Ο Παύλος Πολάκης σήμερα μιλά στην βουλή για τις ΠΝΠ του Υπουργείου Υγείας, προαναγγέλλοντας ότι θα υποστηρίξει πως «τρώνε λεφτά».  Αυτό το είδος αντιπολίτευσης-σκανδαλολογίας το έχουμε συνηθίσει. Αυτό που δεν έχουμε συνηθίσει είναι οι κυνικές ομολογίες Πολάκη που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το κόμμα του και μάλιστα για μια εποχή που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεχαστεί, εκείνη του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη  για τις  τιμολογήσεις φαρμάκων που δεν έγιναν το 2015 – παρά την ύπαρξη σχετικού νόμου – ο πρώην αναπληρωτής  Υπουργός Υγείας  απάντησε ότι δεν βγήκε δελτίο τιμών  λόγω της κατάστασης, επειδή, δηλαδή, εκείνη την περίοδο η χώρα βρισκόταν κοντά στη χρεωκοπία. Μιας και κινδύνευε να χρεοκοπήσει η χώρα, προφανώς, δεν πείραζε να βγει κερδισμένη η Νοβαρτις, από τη μη τιμολόγηση φαρμάκων!

Πέρα από την παραδοχή-έκπληξη η κορύφωση ήρθε λίγο μετά στην προανακριτική με τον Παύλο Πολάκη να τονίζει ότι και άλλα πράγματα δεν έγιναν τότε, ενώ έπρεπε να γίνουν, όπως το άνοιγμα των θυρίδων τον Αύγουστο!

Για να ανοίξουν θυρίδες, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται εισαγγελική εντολή, άρα ο Παύλος Πολάκης παραδέχεται επίσης ότι σκέφτονταν να προχωρήσουν παράνομα σε μια τέτοια κίνηση.  Τον Ιούλιο του 2015 η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε κάνει μια δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, λέγοντας: «όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα». Λίγο μετά, όμως, αντιλαμβανόμενη το σάλο που προκάλεσε με τις δηλώσεις της, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως το κράτος δεν πρόκειται να ανοίξει θυρίδες και να πάρει χρήματα.

Έρχεται, λοιπόν, πέντε χρόνια μετά ο Παύλος Πολάκης να επιβεβαιώσει με τα λεγόμενά του στην επιτροπή τι σχεδίαζαν παράνομα στο πλαίσιο της κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών. Γιατί, προφανώς, μόνο με την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών ή με τον εξαναγκασμό της δικαστικής εξουσίας να πράξει καθ υπόδειξη της εκτελεστικής θα μπορούσε μια κυβέρνηση να ανοίξει τραπεζικές θυρίδες. Εκτός και νομοθετούσε ότι όλοι όσοι διαθέτουν θυρίδες είναι εγκληματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της θητείας των Υπουργών που ελέγχονται για την υπόθεση, η Novartis έβγαινε με ζημίες, ενώ στα τέλη του 2015 η εικόνα αντιστράφηκε και έκλεισε με κέρδη. Χωρίς το δελτίο τιμών, όπως όλα δείχνουν, η Novartis κάλυψε «τρύπες» 7.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και τα δύο θέματα αποτελούν πολύ ισχυρά χτυπήματα για το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν θέλει να φιλοτεχνήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θεσμικό πλήττεται από την παραδοχή ότι ήθελαν να ανοίξουν τις θυρίδες, κάτι που δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. Ενώ το «αντισυστημικό» από την τιμολόγηση που δεν έγινε ευνοώντας οικονομικά τη Νοβαρτις.

Facebook Comments