Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moodys, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι αποδόσεις στα 2ετή ομόλογα αναφοράς υποχώρησαν κατά 12 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,68%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων με νόμισμα την τουρκική λίρα μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από το 6%.

Ο οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αναβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, από την κατηγορία Ba1 στην κατηγορία Baa3 (με σταθερή προοπτική) που είναι η χαμηλότερη κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade).

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες που ο Moodys αξιολογεί την Τουρκία σε επενδυτική διαβάθμιση. Στη ίδια βαθμίδα με την Τουρκία έχει κατατάξει ο Moodys χώρες, όπως η Ισπανία, η Ινδία και η Κολομβία.

Ο Moodys ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η αναβάθμιση αντανακλά «τις πρόσφατες και αναμενόμενες στο μέλλον βελτιώσεις σε βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη».

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Μετοχών της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε 1,3% και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1988, ενισχύοντας στο 18% την άνοδο που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους.

Facebook Comments