Οι προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να υποχωρούν σε χαμηλά διμήνου, έπειτα από τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις από τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά μισό τρισ. ευρώ το συμπληρωματικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού των 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι αγορές ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα υποχώρησης του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.

«Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κυριαρχεί στην ειδησεογραφία της εβδομάδας και είναι πολύ σημαντική για τα spreads», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Commerzbank.

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμενε κοντά σε ναδίρ διμήνου, υποχωρώντας τρεις μονάδες βάσης, στο 1,46%. Το premium που διεκδικούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ιταλικών έναντι γερμανικών τίτλων περιορίσθηκε στις 185 μονάδες βάσης.

Σε χαμηλά επίπεδα και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 1,50% έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλά σχεδόν δυόμισι μηνών και έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά -κοντά στο 4%- στα οποία είχε αναρριχηθεί τον Μάρτιο,  με το spread κάτω από τις 200 μονάδες βάσης. 

Facebook Comments