Η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή τέχνη τη ζωή; Οι εικόνες από τις ΗΠΑ που κάνουν το γύρο του κόσμου αποδεικνύουν το πρώτο. Η ταινία που κατέκτησε όσκαρ, o Joker, πριν λίγους μήνες, αυτές τις μέρες πήρε σάρκα και οστά με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ χθες να φτάνουν στον Λευκό Οικό και τον Τραμπ να φυγαδεύεται σε υπόγειο καταφύγιο. Η χώρα που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, την ίδια ώρα βρίσκεται στις φλόγες γιατί λευκοί αστυνομικοί δολοφονούν αναίτια έναν μαύρο άνδρα.

Αιτία θανάτου: Ασφυξία. Τρόπος θανάτου: Ανθρωποκτονία. Συμπέρασμα: Πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» λόγω της πίεσης που ασκήθηκε στον λαιμό και την πλάτη του. 

Αυτά είναι τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή. Σε αντίθεση βέβαια με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία, η έκθεση της αστυνομίας «δεν αποκάλυψε φυσικά ευρήματα που να υποστηρίζουν τη διάγνωση της τραυματικής ασφυξίας ή του στραγγαλισμού». 

Είπε 16 φορές σε 8:46 λεπτά “I can’t breathe” 

Κι αν η αστυνομία ντροπιάζει τις ΗΠΑ, η δημοσιογραφία των New York Times υπενθυμίζει ποιος είναι ο ρόλος της φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο που παρουσιάζει και αναλύει τρία διαφορετικά οπτικοακουστικά υλικά, επίσημα έγγραφα και αναλύσεις ειδικών.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, που έχουν συνθέσει τα τρία βίντεο που έχουν καταγράψει αποσπασματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα ο Τζορτζ Φλόιντ είπε 16 φορές σε 8:46 λεπτά “I can’t breathe” («δεν μπορώ να ανασάνω») ενώ ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο αστυνομικός που τον δολοφόνησε, δεν παίρνει το πόδι του από το λαιμό του ακόμα και όταν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Πήρε το πόδι του από το λαιμό του θύματος μόνο όταν του το ζήτησαν οι διασώστες.

Όποιος παρακολουθήσει το βίντεο θα δει τον Τσόβιν να βάζει όλο και μεγαλύτερη δύναμη και πίεση κάθε φορά που του λέει ο Φλόιντ ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, το κάνει (σχεδόν) σαδιστικά. Ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του αναπνοή, αυτή που του στέρησε ο Τσόβιν και οι άλλοι τέσσερις αστυνομικοί, ακούγεται να φωνάζει “Mama, mama”. Ο Τσόβιν οριακά δε χαμογελά, σε καμία περίπτωση πάντως δεν φαίνεται να απειλείται ή έστω να νιώθει ότι απειλείται από τον αδικοχαμένο μαύρο πολίτη. 

Ασφυξία

Η ανθρωπότητα κάνει άλματα, πάει στο διάστημα, κατακτά το φεγγάρι και είναι έτοιμη να κατακτήσει κι άλλους πλανήτες, περνά πανδημίες που της θυμίζουν πόσο εύθραυστη είναι συνάμα αλλά συνεχίζει να πνίγεται από το γόνατο ενός αστυνομικού και να παθαίνει ασφυξία από ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που η ίδια επέλεξε κι εξέλεξε. Λες και δεν έμαθε τίποτα, λες και δε μάθαμε τίποτα, λες κι η ασφυξία μας είναι προδιαγεγραμμένη.

Facebook Comments