To θέμα που κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο είναι η ένταση στις ΗΠΑ και ο ρόλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Είναι καθήκον του προέδρου σε μια τέτοια κατάσταση να ησυχάζει τον κόσμο, να πενθεί μαζί με αυτούς που πενθούν, να συζητάει. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η σημερινή κατάσταση σχετίζεται με την κληρονομημένη αμερικανική αμαρτία της σκλαβιάς και του ρατσισμού. Αυτό το κατάλαβαν αρχηγοί της αστυνομίας που μίλησαν με διαδηλωτές καθώς και δημόσια πρόσωπα αλλά και πρόσωπα που δεν σχετίζονται με τον δημόσιο βίο και γονάτισαν για τον Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το κατάλαβε. Θέλει δια της βίας να αποκαταστήσει αυτό που θεωρεί δίκαιο. Οι αντιδράσεις του ήταν μικροπρεπείς, διχαστικές και ντροπιαστικές. Και ήταν αυτές διότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της αναφέρει: «Ο Τραμπ απειλεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό ακριβώς εκεί που δημοκρατικοί κυβερνήτες και δήμαρχοι δεν θέλουν και στέλνει ένα μήνυμα: δεν θέλει τη συμφιλίωση και δεν συμβάλλει στη θεραπεία αυτής της παλιάς πληγής του ρατσισμού, αλλά προτιμά να κάνει επίδειξη ισχύος… Ο Τραμπ παίζει το στρατιωτικό χαρτί με την ελπίδα ότι θα είναι η ηγετική φυσιογνωμία του λευκού εθνικισμού και θα καταφέρει να καρπωθεί οφέλη στις εκλογές του φθινοπώρου».

Η Augsburger Allgemeine σχολιάζει για το ίδιο θέμα: «Εάν θα μπορέσουμε σύντομα πάλι να πιστέψουμε στο αμερικάνικο όνειρο δεν το ξέρει κανείς. Πόσο γρήγορα θα συνέλθουν οι ΗΠΑ από τη διακυβέρνηση Τραμπ; Άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι ειδικά αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος θα όφειλε να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια: για την εθνική των ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια».

Facebook Comments