Με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα από τον Ιούνιο του 2014, πολλοί αναλυτές ανέμεναν από τη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, να περιορίσει την παραγωγή της.

Στην Ελλάδα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στις ασιατικές αγορές διαμορφώθηκε στα 55,50 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση στοιχείων περί μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, σε χαμηλά έντεκα μηνών, και παράλληλα την γνωστοποίηση της Σαουδικής Αραβίας ότι η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Στη Σαουδική Αραβία, η παραγωγή φτάνει περίπου τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το Reuters. “Η αγορά βρίσκεται υπό πίεση δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έφτασε να παράγει 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα ANZ.

Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραψε μείωση 57 σεντς και διαμορφώθηκε στα 46,88 δολάρια το βαρέλι. “Αναμένουμε η τιμή του αμερικανικού αργού να δεχθεί πιέσεις δεδομένου ότι καταγράφοντας αποθέματα 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους”, σχολιάζει η εταιρεία παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας FGE.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η πτώση της τιμής του πετρελαίου επιτρέπει στα διυλιστήρια να αυξήσουν τα έσοδά τους καθώς αγοράζουν φθηνά πετρέλαιο και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους κατά την παραγωγή βενζίνης ή καυσίμου για αεριωθούμενα.
“Η απότομη μείωση στην τιμή του αργού στο τέλος του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 και δεδομένου ότι ο Φεβρουάριος ήταν ιδιαίτερα κρύος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ήταν καλά νέα για διυλιστήρια”, συνεχίζει η εταιρεία FGE.

Facebook Comments