Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα μετά και την απόφαση της ΕΚΤ
Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE πανδημίας στο 1,325 δισ. ευρώ
Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE πανδημίας στο 1,325 δισ. ευρώ
Ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του μεγέθους του έκτακτου QE πανδημίας στο 1,325 δισ. ευρώ από 750 δισ. ευρώ πριν, και την επέκτασή του τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά της τάξης του 10% και διαμορφώνεται στο 1,357% με το spread να υποχωρεί στις 178 μονάδες βάσης, ενώ ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι που σημειώνουν οι 5ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,735% με πτώση της τάξης του 14%.
Πλέον τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Μαρτίου, ενώ το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 67% από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, όταν η απόδοσή του 10ετούς ομολόγου είχε βρεθεί στο 4%.
Παρά το ράλι που σημειώνουν επίσης και τα ιταλικά ομόλογα (όπως και ολόκληρη η περιφέρεια), η απόδοση των ελληνικών ομολόγων συνεχίζει να είναι χαμηλότερη, καθώς το yield στον 10ετή τίτλο της γειτονικής χώρας κινείται στο 1,41%.
Η αύξηση του μεγέθους του PEPP σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 12μηνο τουλάχιστον, η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογο, τη στιγμή που ήδη τα 16 δισ. ευρώ που αναμενόταν να αγοράσει πριν την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, κάλυπταν και με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP είχε ήδη κάνει τα ελληνικά ομόλογα να ξεχωρίσουν καθώς είναι οι μόνοι τίτλοι που δεν συμμετείχαν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας στους επενδυτές ένα παραπάνω κίνητρο για να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments