Στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Λεντριάν βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, η τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και ο ρόλος της Άγκυρας στη Λιβύη.

Τον «απαράδεκτο παρεμβατισμό της Τουρκίας στη Λιβύη», κατήγγειλε χθες η γαλλική προεδρία, σκληραίνοντας τους τόνους και διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια κατάσταση». Εδώ και πολλούς μήνες η Γαλλία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις «περιφερειακές φιλοδοξίες» της Τουρκίας.

Το τελευταίο επεισόδιο με τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν το πλοίο Cirkin που θεωρείται ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη γαλλική προεδρία. Αποτελεί απόδειξη μιας «ολοένα πιο επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας» η οποία συμπεριφέρεται «με απαράδεκτο τρόπο και προς την οργάνωση του ΝΑΤΟ», δηλώνει το Ελυζέ.

Το σπάσιμο του εμπάργκο των όπλων που σχεδόν ανενόχλητα επιχειρεί η Τουρκία γέννησε ερωτήματα και σε ειδικευμένα για την ευρωπαϊκή άμυνα έντυπα:  «Μα που είναι τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης Ειρήνη» ρωτούν.

Μόνο η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» είναι παρούσα στην περιοχή, ενώ η γαλλική φρεγάτα «Jean Bart» που έπρεπε επίσης να είναι παρούσα έχει επιστρέψει στη βάση της στην Τουλόν από τις 30 Μαΐου.

Facebook Comments