Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσία σημείωσε σημαντική επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο στη Ρωσία, φθάνοντας το 1,6% εν σχέσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ρωσική εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

 

Εντούτοις το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο εν σχέσει με τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αντρέι Κλιέπατς, σύμφωνα με τις οποίες ο ρυθμός επέκτασης του ρωσικού ΑΕΠ θα έφθανε για την περίοδο αυτή το 1,1%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ανάπτυξη είχε φθάσει το 4,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Κατόπιν καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού έτους, η ανάπτυξη ακολούθησε πτωτική πορεία κι έκλεισε στο 2,1% κατά το τελευταίο τρίμηνο.

 

Ανακοινώνοντας ανάπτυξη μόλις 1,1% «είναι πιθανόν το υπουργείο να ήθελε να δρομολογήσει άμεσα επιθετικά μέτρα για την παροχή κινήτρων στην οικονομία, έχοντας κατά νου την ανησυχητική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των αυξημένων κινδύνων να ενσκήψει ύφεση», σχολίασε η αναλύτρια Γιούλια Τσιεπλιάγεβα της BNP Paribas.

Η ίδια πρόσθεσε πάντως πως και η αναθεωρημένη τιμή που ανακοινώθηκε από την Rosstat παραμένει ισχνή.

 

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αντρέι Μπελοούσοφ είχε προβλέψει τον Απρίλιο πως ελλείψει νέων μέτρων για την οικονομική αναθέρμανση η ρωσική οικονομία θα διέτρεχε τον κίνδυνο να βυθιστεί στην ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Facebook Comments