Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή νέων δασμών ύψους 3,1 δις. δολαρίων σε εισαγωγές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, προσθέτοντας ακόμα ένα «όπλο» στην πολιτική του Τραμπ εναντίον της ΕΕ, που αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο το διατλαντικό εμπόριο.

O ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ επιθυμεί την επιβολή των νέων δασμών σε προϊόντα όπως  οι ελιές, η μπύρα, το τζιν και τα φορτηγά, και αύξηση των ήδη υπαρχόντων δασμών σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη, τα τυριά και τα γιαούρτια, σύμφωνα με ανακοίνωση μου δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ.

Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η Givenchy και η Hermes, που παράγουν αγαθά από δέρμα, όπως και η Remy Cointreau και η Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια, θα δεχτούν ένα γερό «χτύπημα». Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων, καθώς παράγει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα που σχετίζονται με του νέους δασμούς.

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ συνδέεται με τον 15ετή «πόλεμο» Ουάσινγκτον – Ευρώπης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο κατασκευής αεροσκαφών.

Facebook Comments