Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 3 Ιουλίου  και ώρα 08.30 π.μ. θα ξεκινήσουν επίσημα οι εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στην τελετή έναρξης εργασιών θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αποκάλυψε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Lamda Development – του βασικού developer του μεγάλου project – οι πρόδρομες εργασίες με τις αποψιλώσεις ξεκίνησαν, για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι κατεδαφίσεις κτηρίων.

«Το Ελληνικό έχει ήδη αρχίσει, ακόμη κι αν δεν είναι θορυβώδη τα πρώτα έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.

Πώς θα γίνουν οι κατεδαφίσεις κτηρίων

Ειδική τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι κατεδαφίσεις κτηρίων στο Ελληνικό. Η τροπολογία, που φέρει τις υπογραφές των κ. κ. Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Μενδώνη, προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής υλοποίησης και για τις κατεδαφίσεις των εγκαταστάσεων (κτηρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών) εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Για να μπορούν να υλοποιηθούν τμηματικά οι κατεδαφίσεις, η εν λόγω τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης περισσοτέρων αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων για τις κατεδαφίσεις, προβλέπεται πως θα μπορούν να εκδίδονται ενιαίες για περισσότερα από ένα κτήρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές. Η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης μπορεί να υλοποιείται τμηματικά και/ή ενιαία για περισσότερα από ένα κτήρια, εντός προθεσμίας πέντε ετών από την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης. Η εν λόγω προθεσμία, μάλιστα, μπορεί κατόπιν αίτησης να παραταθεί για άλλα πέντε έτη.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις αφορούν σε περίπου 450 κτήρια από τους συνολικά 958 κτηριακούς όγκους που βρίσκονται εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Ελληνικό διασφαλίζονται τα διατηρητέα κτήρια, καθώς επίσης και τα νεότερα μνηµεία, ενώ όπως έχει κριθεί από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και µε το Σχέδιο Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της έκτασης, δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.

Facebook Comments