Η είδηση αποτελεί “βόμβα” στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας επιδεινώνονται ραγδαία λόγω Λιβύης.

Την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου ανακοίνωσε η γαλλική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά μέσα, μέσα τα οποία επικαλούνται τουρκική πηγή και συγκεκριμένα από τον διπλωματικό χώρο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δίνει αρχικά την εικόνα «υπαναχώρησης» προς την Τουρκία αλλά θέτει νέα σημαντικά προβλήματα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Για αποχώρηση της Γαλλίας από τη νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο έκανε λόγο και ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, λέγοντας ότι η έρευνα που διεξήχθη για ένα περιστατικό μεταξύ του γαλλικού και του τουρκικού στόλου δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Παρισιού.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Χθες πληροφορήθηκα ότι φαίνεται πως το Courbet (το γαλλικό πολεμικό πλοίο) αποσύρεται από τη νατοϊκή άσκηση», δήλωσε ο Ισμαήλ Χάκι Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον των Γάλλων γερουσιαστών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η γαλλική εφημερίδα L’ Opinion ανέφερε την Τετάρτη ότι η Γαλλία έστειλε επιστολή προς το ΝΑΤΟ στην οποία ενημερώνει τις χώρες της συμμαχίας για την απόφασή της να αναστείλει τον ρόλο της στην επιχείρηση «Sea Guardian».

Την πληροφορία φέρεται πως γνωστοποίησε και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία.Κατά τον Τούρκο διπλωμάτη, η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.

Μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το ΝΑΤΟ κατά την έρευνα που διέταξε για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, “δεν κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το Παρίσι”.

Facebook Comments