Από μισθωτές, όπως η Εθνική Τράπεζα, ο Σκλαβενίτης, η Cosmote και το ελληνικό/ιταλικό Δημόσιο, που εμφάνισαν… αντισώματα κατά του κορονοιού, προήλθε το 75% των εσόδων της Prodea Investments από μισθώματα το α’ τρίμηνο του 2020, γεγονός, που της επιτρέπει να περιορίσει στο 2,5% με 3% τις απώλειες στα έσοδα μέσω επενδύσεων σε ακίνητα για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Ενδιάμεση Συνοπτική Ενοποιημένη και Εταιρική Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2020, οι κύριοι τομείς, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τον Covid-19 είναι τα καταστήματα /εμπορικοί χώροι (εκτός των υπεραγορών τροφίμων) και τα ξενοδοχεία, που εκπροσωπούν περίπου το 10% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του Ομίλου. «Επίσης, τα έσοδα του Ομίλου από τους παραπάνω πέντε μεγαλύτερους μισθωτές, δεν επηρεάστηκαν από τον Covid-19», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα των κυβερνήσεων των χωρών, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ρουμανία και Βουλγαρία), η μείωση στα έσοδα από μισθώματα για το 2020 εκτιμάται σε 2,5% – 3,0% επί των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα». Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΤΕ αντιπροσωπεύει άνω του 10% των εσόδων από μισθώματα (15.232 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020 έναντι 16.786 ευρώ την ίδια περυσινή περίοδο).

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στα έσοδα από ξενοδοχειακές και συναφείς υπηρεσίες, η παρουσία της Prodea στον τομέα των ξενοδοχείων είναι στην Κύπρο μέσω των The Landmark Nicosia (CTDC) και Aphrodite Hills. «Πρόκειται για τον επιχειρησιακό τομέα και τη γεωγραφική τοποθεσία δραστηριοποίησης του Ομίλου, που επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία, καθώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή από τις 16.03.2020 έως τις 14.06.2020, με αποτέλεσμα οι εν λόγω θυγατρικές να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η επίπτωση του Covid-19 δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί με εύλογη βεβαιότητα, καθώς η διοίκηση αξιολογεί τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση την 17η Ιουνίου 2020 για την υποστήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους του Ομίλου, η συνεισφορά αυτών των εταιρειών κυμαίνεται σε 5% – 5,5%», σημειώνεται στην Έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της Prodea, έχοντας λάβει υπόψη 1) Την τρέχουσα οικονομική θέση της εταιρείας και του Ομίλου, 2) τη διασπορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων, 3) το γεγονός ότι ακόμη και εάν βραχυπρόθεσμα επηρεαστούν αρνητικά ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικά αποτελέσματα, ο επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος και 4) έχουν διασφαλιστεί τα κεφάλαια, που απαιτούνται για την πραγματοποίηση του βραχυπρόθεσμου / μεσοπρόθεσμου επενδυτικού σχεδίου, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κύκλος εργασιών της ΑΕΕΑΠ, άλλωστε, σημείωσε αύξηση της τάξεως του 27,2% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, «αγγίζοντας» τα 42,1 εκατ. ευρώ από 33,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε… στάση αναμονής οι επενδυτές

Την άποψη πως οι επενδυτές δεν έχουν άρει το ενδιαφέρον τους, τηρώντας – τουλάχιστον προς ώρας – στάση αναμονής, όσον αφορά στα σχέδιά τους, εκφράζει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ.

«Αν και η επενδυτική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξαιτίας του Covid-19, η ζήτηση από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ η έλλειψη συναλλαγών οφείλεται στη στάση αναμονής, που φαίνεται να υιοθετούν οι επενδυτές, μέχρις ότου αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ακινήτων είναι παραδοσιακά λιγότερο ευμετάβλητη από αυτές άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς τυχόν μεταβολές στη ζήτηση και ιδιαίτερα στην προσφορά απαιτούν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο, για να υλοποιηθούν. Για τον λόγο αυτό η οποιαδήποτε επίδραση, που μπορεί να έχει η μεταβολή εξωτερικών παραγόντων στην αγορά ακινήτων, φαίνεται σταδιακά και με διαφορά φάσης, σε σχέση με την ίδια τη μεταβολή».

Σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο της Prodea «μετρά» σήμερα 374 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1,3 εκατ. τ.μ. Εξ αυτών, 330 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 2,22 δισ. ευρώ.

Facebook Comments