Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διευθυντών του EFSF η μη επιβολή της αύξησης του επιτοκίου για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα.

Η αξία του μέτρου είναι 103,64 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο ESM αποφάσισε να αποδεσμεύσει τα 644,42 εκατ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες.

Τα δυο μέτρα είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Η εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο 2020, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει το δρόμο για να εκταμιευτούν τα κεφάλαια που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα όπως όλα τα κράτη μέλη έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία της Covid-19. Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με ένα αποφασιστικό και αποτελεσματικό πακέτο πολιτικής, τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού όσο και ως προς το να λάβει τα απαραίτητα οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Προσέθεσε: Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως αυτός του χρηματοοικονομικού τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για περαιτέρω στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης, βελτίωση της αντοχής της οικονομίας και βελτίωση των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων της χώρας.

Facebook Comments