H τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη στο μέτωπο του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την αύξηση που παρουσιάζουν εδώ και μία εβδομάδα τα κρούσματα στην χώρα μας.

Παράλληλα, σε πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να σταθμιστούν τα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, αλλά και τα αποτελέσματα των γενικευμένων τεστ στις πύλες εισόδους της χώρα,  αλλά και των εκτεταμένων ελέγχων, που έγιναν το τελευταίο διήμερο με αιχμή τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η παρατηρούμενη χαλαρότητα, το τελευταία διάστημα, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

Στο στόχαστρο των κυβερνώντων έχουν μπει τα πανηγύρια, αλλά και τα μπαρ, όπου ο συνωστισμός, που επικρατεί,  φαίνεται να καταστρατηγεί κάθε μέτρο ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμα – το μεσημέρι συνεδριάζει υπό τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια,  η επιτροπή επιδημιολόγων – καθώς κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δεν απέκλεισε ακόμη και την επιβολή το μέτρου της απαγόρευσης των πανηγυριών, εφ όσον ιθύνοντες και συμμετέχοντες εξακολουθήσουν να μη σέβονται τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση προσδοκούν πως η αυστηροποίηση των μέτρων για την είσοδο επισκεπτών στην χώρα μας από την πύλη του Προμαχώνα, που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένεται να συμβάλλει στον έλεγχο της κατάστασης αναφορικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εναπομείνασα τουριστική σεζόν και δη ο μήνας του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν πως δεν έχει αποκλειστεί ακόμη και το κλείσιμο συγκεκριμένων πυλών εισόδου της χώρας, μόνον βεβαίως ως έσχατο μέτρο έναντι του φόβου νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοιού.

Βατόπουλος: Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών κι από άλλες χώρες

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος».

Τόνισε δε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Παράλληλα, ανάφερε ότι είναι  ιδιαίτερα ανησυχητικά και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής μικροβιολογίας επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Facebook Comments