Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν αφέθηκαν οι 9 συλληφθέντες που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την περασμένη Πέμπτη κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Παρά το βαρύ κατηγορητήριο, ο μόνος περιοριστικός όρος που τους επιβλήθηκε είναι η παρουσία τους στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κάτοικίας τους μία φορά τον μήνα έως ότου πραγματοποιηθεί η δίκη. Από το μέτρο εξαιρείται ο συλληφθείς που κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, στον οποίο θα επιτραπεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Οι έξι διώκονται για τρία κακουργήματα (κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή) και πλημμελήματα, ενώ τρεις διώκονται μόνο για πλημμελήματα. Σήμερα δεν προστέθηκε ούτε αφαιρέθηκε κάτι από το κατηγορητήριο. Αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων από σωματεία, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.

Νωρίτερα:

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων πραγματοποιούν σήμερα, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες στους εννέα που συνελήφθησαν κατά τη διαδήλωση της Πέμπτης 9 Ιούλη, καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την απόσυρση όλων των κατηγοριών -μεταξύ των οποίων ακόμα και ορισμένες κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος των συλληφθέντων,  οι οποίοι κάνουν λόγο για συλλήψεις στον σωρό την ώρα που αποχωρούσαν από τη διαμαρτυρία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανακριτής καλείται πλέον να εκτιμήσει αν οι κατηγορίες εμπεριέχουν «ίχνος αλήθειας» ή πρόκειται για άθλια σκευωρία

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση νωρίτερα καλώντας τον κόσμο να «συμπαρασταθεί στα θύματα της πλεκτάνης».

Στην κρίση του ανακριτή θα βρεθούν οι ζωές και η ελευθερία των 9 ανθρώπων, που αύριο, Δευτέρα 13/7, στις 10 π.μ., οδηγούνται στην Ευελπίδων φορτωμένοι από την ΕΛΑΣ με βαριές κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Ο ανακριτής καλείται πλέον να εκτιμήσει αν οι κατηγορίες εμπεριέχουν «ίχνος αλήθειας» ή πρόκειται, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία παρόμοιων κατά το παρελθόν περιπτώσεων έχει αποδειχθεί, για μία ακόμη άθλια σκευωρία, που συνειδητά εμπλέκει και παγιδεύει αθώους, συνήθως για να αποκρύψει βαριά κατάχρηση εξουσίας και να αποσείσει βαριές ευθύνες από παράνομη δράση αστυνομικών.

Ως Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η ιστορική εμπειρία, παλιότερη και πρόσφατη, τα συντριπτικά στατιστικά δεδομένα προηγούμενων περιπτώσεων, αλλά κυρίως το κρεσέντο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού, που προηγήθηκε των συλλήψεων το απόγευμα της Πέμπτης, σε ένα συμπέρασμα μας οδηγούν.

Το μόνο πραγματικό περιεχόμενο αυτών των διώξεων είναι οι χαλκευμένες -ανυπόστατες κατηγορίες, η κατασκευή μιας σκευωρίας, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι αυριανοί διαδηλωτές και να κυριαρχήσει ο φόβος.

Στην απολύτως ρεαλιστική σκέψη ότι μια τέτοια σκευωρία μπορεί να στηθεί πλέον από το Ορμπανικό καθεστώς που κυβερνά την χώρα, σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου ανά πάσαν στιγμή, καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη αύριο, στις 10 π.μ., στην Ευελπίδων, για συμπαράσταση στα θύματα της πλεκτάνης.

Υ.Γ.

Το θράσος και η ευκολία με την οποία την Πέμπτη το απόγευμα, στο φως της μέρας και εν μέσω εκατοντάδων ανθρώπων, τα μέλη της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» έστησαν μια άθλια σκευωρία σε βάρος συναδέλφου τους αστυνομικού, κάνει εύκολα αντιληπτό τον άμεσο κίνδυνο που απειλεί ανά πάσα στιγμή κάθε δημοκρατικό πολίτη, που θα βρεθεί μια «δύσκολη» στιγμή στο δρόμο.

Facebook Comments