Δύο μέρες μετά την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη προχώρησαν από την Αθήνα σε κοινές δηλώσεις, αφού συναντήθηκαν προκειμένου να χαράξουν κοινή πορεία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

O Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ μετά την πανδημία: «Μετά το τέλος της συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μια λύση κοινής αποδοχής. Η πρόταση της Κομισιόν είναι ελπιδοφόρα προϋποθέτει υποχωρήσεις».

«Η ρητορική και οι ενέργειές της επιμένουν να κινούνται εκτός του δικαίου, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, απευθύνονται προς την Ευρώπη, από ένα κράτος τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Ελλάδα κα Κύπρος συντονιζόμαστε και διακηρύσσουμε ότι θα έχουμε δυναμικότερες αντιδράσεις. Ρόλος τοπικού ταραχοποιού. Ελλάδα και Κύπρος δεν αρνήθηκαν ποτέ έναν καλόπιστο διάλογο, πάντα με τις αρχές του δικαίου, χωρίς εκβιαστικές απειλές», είπε χαρακτηριστικά για την Τουρκία.

Για την Αγιά Σοφιά επεσήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους: «Απόφαση που μας πληγώνει ως Έλληνες χριστιανούς ορθόδοξούς και ως πολίτες του κόσμου. Το θέμα είναι παγκόσμιο, πανανθρώπινο. Με την οπισθοδρομική κίνηση, η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς. Προτιμά την εσωστρέφεια και δείχνει ουσιαστική αδυναμία. Αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο η Αγιά Σοφιά, όσοι τη βεβηλώνουν, με το βυζαντινό της όνομα αναγκάζονται να το αποκαλούν. Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν. Μετά από αυτήν την προσβολή, γεννιέται το ερώτημα αν η Αγιά Σοφιά είναι δίκαιο η UNESCO μπορεί να δίνει τα δώρα της. Μικρόψυχη η απόφαση της Τουρκίας και η Ελλάδα προετοιμάζεται για αντιδράσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή γραμμή που έχουν οι δύο χώρες, λέγοντας ότι: «Υπάρχει πλήρης ταυτότητα και στα τρία θέματα που συζητήθηκαν».

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι: «Οι δυο χώρες αυτό που επιδιώκουμε είναι ο διάλογος. Δεν προκαλούμε εμείς, αντίθετα προκαλούμεθα όχι μόνο εμείς αλλά η Ευρώπη. Ο άριστος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων, η από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την επιδίωξη ενός διαλόγου και παρέμβασης της ΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνει η Τουρκία αυτό που επιδιώκει. Δηλαδή μια κρίση».

Για την Αγιά Σοφιά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στους ορθόδοξα, καθολικά διαμαρτυρόμενους που σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά. Είναι μια κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα, είναι ένα σύμβολο. Θα σταλεί ισχυρό μήνυμα πως είναι αδιανόητο να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα».

Facebook Comments