Βιολογικές και ψυχολογικές οι διαφορές και οι προτιμήσεις  των δυο φύλων δεν παύουν να μας εκπλήσσουν. 

Ανάλογα με ποια χαρακτηριστικά  τους αναδεικνύονται σε κάθε ιστορική περίοδο και γεωγραφική περιοχή διαπλάθεται ένα ξεχωριστό είδος κοινωνίας και ένα ξεχωριστό πλαίσιο αξιών και ιεραρχιών.

Η γνώση των ιδιαιτεροτήτων των φύλων  είναι αφεαυτης μια κοινωνική μηχανική, ένα χημικό εργαστήρι με ποικίλες εκδοχές έκφρασης. Αυτό εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες με βάση τους κανόνες που κάθε φόρα επιτάσσει η κυρίαρχη κουλτούρα. Κλειδοκράτορες της διαμόρφωσης αυτής της κοινωνικής μηχανικής είναι η θρησκεία, το κράτος, η οικογένεια ενθαρρύνοντας την έμφαση διαφορετικών χαρακτηριστικών και συμπεριφορών των φύλων κάθε φορά.

 Σήμερα είναι τα ΜΜΕ.

1.  Τα αρσενικά θα αποκλείσουν αυτόματα ορισμένους ήχους.

-Μια μελέτη ενηλίκων στις Κάτω Χώρες παρακολούθησε την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 17 έως 25 ετών, στον  θόρυβο και τη μουσική.

– τα κορίτσια είχαν έντονη απόκριση και στους δύο ήχους.

-τα αγόρια ανταποκρίθηκαν στη μουσική αλλά αγνόησαν το λευκό θόρυβο, σαν να μην τον άκουγαν.

-Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ανάπτυξη του αρσενικού εμβρυϊκού εγκεφάλου, η τεστοστερόνη επηρεάζει το σχηματισμό του ακουστικού συστήματος, αποκλείοντας τον ανεπιθύμητο θόρυβο και τα επαναλαμβανόμενα ακουστικά ερεθίσματα. (Brizendine, “The Male Brain” 41)

Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα στις σχέσεις ανδρών / γυναικών. Ένα κορίτσι θα πει κάτι και το αγόρι  δεν θα την ακούσει. Θα επαναλάβει αρκετές φορές τη φράση της, γεγονός που θα κάνει τον εγκέφαλο του να καταγράψει τη φωνή της ως “ανεπιθύμητο επαναλαμβανόμενο ακουστικό ερέθισμα” και αυτή θα καταλήξει στο ότι «δεν την ακούει ποτέ».  Πιθανόν επίσης οι άνδρες να έμαθαν να απομονώνουν ήχους από τις πρωτόγονες κοινωνίες κυνηγίου οπού η ικανότητα απομόνωσης/αγνόησης δευτερευόντων ήχων ήταν αναγκαία για την επικέντρωση σε ήχους θηραμάτων η πηγών κινδύνου (άγρια ζώα κλπ)

2. Οι οργασμοί μας επηρεάζουν διαφορετικά

– Στη γυναίκα, η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη που απελευθερώνονται μετά τον οργασμό την κάνουν να θέλει να αγκαλιάζει και να μιλάει. Αλλά στα αρσενικά απελευθερώνεται στον υποθάλαμο τους, ο οποίος πυροδοτεί το κέντρο ύπνου του εγκεφάλου.

3. Οι άνδρες προσελκύονται από την νεότητα και την ομορφιά. Οι γυναίκες προσελκύονται από το γόητρο (status). Αυτό ισχύει ακόμη και για τα θηλυκά που είναι απόλυτα οικονομικά ασφαλή. (Brizendine “The Female Brain”) (Wright, Robert, “The Moral Animal”)

4. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι οι άνδρες που ερωτεύονται κεραυνοβόλα.

Ένα κορίτσι πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά την “αξία επιβίωσης και αναπαραγωγής” ενός ανθρώπου, κι αυτό απαιτεί χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες βασίζονται στην προεπιλογή, ελκύονται δηλαδή από ήδη δεσμευμένους άνδρες καθώς αυτό, σηματοδοτεί στα άλλα θηλυκά να πιστεύουν ότι το αρσενικό έχει ήδη ελεγχθεί και εγκριθεί.  Ουσιαστικά η σύγχρονη διαφήμιση προϊόντων έχει «πατήσει» πάνω σε αυτή την θηλυκή λειτουργία.

Ένας άντρας από την άλλη πλευρά ξέρει σχεδόν αμέσως εάν θα είχε όμορφους και υγιείς απογόνους με ένα κορίτσι με βάση μόνο την οπτική του εμφάνιση.

5. ​​Αντιδρούμε στο κλάμα των μωρών διαφορετικά

 Οι μητέρες εμφανίζουν δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο και το συναίσθημα, όταν ακούν τις κραυγές νεογέννητου.  Η δραστηριότητα αυτή αδρανεί για τους πατέρες μεταξύ 2 και 4 εβδομάδων μετά τη γέννηση του βρέφους και στη συνέχεια ξαναρχίζει με νέους τρόπους σε 3-4 μήνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι μητέρες τραγουδούν τη σωστή εκδοχή των κλασσικών τραγουδιών, ενώ οι πατέρες  ανακατεύουν  τους στίχους τους, δημιουργώντας απρόβλεπτα τραγούδια. (Brizendine, “The Brain Male” 88)

6.  Οι γυναίκες δεν θέλουν συντρόφους πιο όμορφους από αυτές.  Οι άνδρες ναι.

Η φυσική ελκυστικότητα των συζύγων δεν είναι τόσο σημαντική για τις γυναίκες, πιθανολογούν οι ερευνητές. Συνολικά, άνδρες και γυναίκες συμπεριφέρθηκαν πιο θετικά όταν η γυναίκα ήταν πιο όμορφη. Oι γυναίκες δεν θέλουν έναν άνδρα  υπερβολικά έξυπνο η υπερβολικά όμορφο.

7.  Tαχυτητα και κίνδυνος:

– -Τα αγόρια λύνουν τα προβλήματα ταχύτερα από τα κορίτσια. Όταν τους ζητήθηκε να εξηγήσουν πώς έφτασαν στην απάντηση, τα περισσότερα από τα αγόρια έδωσαν μια εξήγηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε λέξη. Απάντησαν με τη γλώσσα του σώματος! Οι λέξεις ήταν εμπόδιο

-Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να αναλάβουν κινδύνους.  Ανέφεραν επίσης αίσθημα ενθουσιασμού κατά τη διάρκεια μιας προσομοιωμένης σύγκρουσης, ενώ τα κορίτσια ανέφεραν αίσθημα φόβου.

-Τα αρσενικά είναι πιθανότερο να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους. Γι αυτό πιθανόν σχεδόν όλα τα θύματα πνιγμού είναι αρσενικά.

-Οι άντρες είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν ένα ουδέτερο πρόσωπο ως εχθρικό, ενώ οι γυναίκες ως φιλικo

-Τα αρσενικά είναι πιο πιθανό να επιδεικνύουν σωματική επιθετικότητα, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν επίθεση προφορικά.  Τα αγόρια παλεύουν με γροθιές, τα κορίτσια  με κουτσομπολιά.

 – Οι άνδρες τείνουν να έχουν θετική χημική ώθηση από τις συγκρούσεις και τον ανταγωνισμό, ενώ στις γυναίκες, οι συγκρούσεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αρνητικές χημικές αντιδράσεις δημιουργώντας άγχος, φόβο και θλίψη.

 

7.  Ύψος:  απαραίτητη προϋπόθεση για τις γυναίκες, αδιάφορο για τους άνδρες.

Εκτός από την προτίμηση για ύψος, οι γυναίκες τείνουν επίσης να δείχνουν μια προτίμηση για δείκτες κυριαρχίας στους άνδρες, όπως η σωματική δύναμη και τα αρσενικά χαρακτηριστικά του προσώπου : Η βιολογία μας καθιστά εγγενώς σεξιστές.

 Ο ψυχολόγος T. Πέτερσον πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες «μισούν τους ακίνδυνους άνδρες»

Δυστυχώς, η προτίμηση για ψηλότερους και πιο κυρίαρχους άνδρες έρχεται με ένα κόστος. Αυτοί οι άνδρες, αν και μπορούν να προστατεύσουν τις συντρόφους τους από άλλους άνδρες, παρουσιάζουν επίσης τον κίνδυνο να στρέψουν την επίθεσή τους σ αυτές.

Επιλέγοντας μεγαλύτερους και πιο κυρίαρχους άνδρες, οι γυναίκες ενδέχεται να γίνουν πιο ευάλωτες στη σωματική και σεξουαλική κυριαρχία από τον σύντροφό τους.

Η επιθυμία των γυναικών για ψηλά, κυρίαρχα αρσενικά είναι πιθανό να ήταν πολύ παλιά ένας επιτυχημένος τρόπος διάδοσης γονιδίων».

Η έμπνευση του Κινγκ Κονγκ προέρχεται πιθανώς από αυτή την φαντασίωση. Tο πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την εποχή εκείνη, οι κίνδυνοι βίας έχουν εξαλειφτεί στη δύση. Όλως παραδόξως πάντως οι ομοφυλόφιλες γυναίκες φαίνεται να προτιμούν κοντότερες συντρόφους.

8.  Οι Ολλανδοί άνδρες είναι ψηλοί επειδή αυτό ήθελαν οι Ολλανδέζες.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η φυσική επιλογή – οι γυναίκες που επιλέγουν ψηλότερους άνδρες – είναι ένας παράγοντας αύξησης  ύψους των ολλανδών ανδρών, οι οποίοι έχουν ψηλώσει κατά 20 εκατοστά τα τελευταία 200 χρόνια.

Η ολλανδική αύξηση ύψους έχει μέχρι στιγμής αποδοθεί στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού πλούτου και της πλούσιας διατροφής.

Αλλά η τελευταία έρευνα, με επικεφαλής τον Gert Stulp της Σχολής Ιατρικής του Λονδίνου, έθεσε την υπόθεση ότι και κάτι άλλο είχε να κάνει και με την αλλαγή.

Ο Stulp και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων με πληροφορίες από 168.000 Ολλανδούς μεταξύ 1935 και 1967 και διαπίστωσαν ότι η προτίμηση για ψηλότερους άνδρες έπαιξε πράγματι ρόλο. Οι ψηλότεροι είχαν περισσότερα παιδιά συνολικά και περισσότερα παιδιά που επιβίωσαν, ενώ οι κοντύτεροι άνδρες ήταν λιγότερο πιθανό να αναπαραχθούν.

Ωστόσο αυτές οι εξελίξεις έχουν ένα τίμημα :

9. Η αύξηση του ύψους έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά συνδέεται με την μείωση του προσδόκιμου ηλικίας και υγείας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ύψος είναι ένα σημάδι υψηλότερου κοινωνικού στάτους και προνομίων. Ωστόσο, μια αντικειμενική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του αυξημένου σωματικού μεγέθους έδειξε ότι τα μικρότερα σώματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την υγεία και τη μακροζωία.

Με υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής και καλή ιατρική φροντίδα, οι μικρόσωμοι είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και είναι πιθανότερο να φτάσουν σε προχωρημένες ηλικίες. Μια ποικιλία βιολογικών παραγόντων εξηγεί τα εγγενή οφέλη των μικρότερων οργανισμών.

 Αυτές περιλαμβάνουν μειωμένη αναπαραγωγή κυττάρων, πολύ χαμηλότερη καταστροφή του DNA και μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Άλλοι επωφελείς παράγοντες περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη σφαιρίνη δέσμευσης ορμόνης φύλου, την υψηλότερη πρωτεΐνη-1 που συνδέεται με αυξητικό παράγοντα τύπου ινσουλίνης, χαμηλότερη ινσουλίνη και χαμηλότερο ινσουλινοειδικό αυξητικό παράγοντα-1.

Οι μελλοντικές πρακτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην υγιεινή διατροφή, χωρίς να προωθούν τη συνεχιζόμενη αύξηση του ύψους.»

«Η θηλυκή επιλεκτικότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα  τους άνδρες να γίνουν ακόμα πιο σεξουαλικά διμορφικοί. Η εμφάνιση τους θα τείνει στην υπερβολή, όπως το παγώνι, με αυξημένη γωνιακότητα προσώπου, ή ακόμη και ύψη που υπερβαίνουν τα 7 πόδια :  Μια τόσο επίμονη και κατευθυνόμενη θηλυκή επιλεκτικότητα θα μεταμορφώσει τα σεξουαλικά στολίδια του άνδρα σε μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, το περπάτημα μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολο έργο με τόσο αυξημένο μέσο ύψος».

«Η Villagrande Strisaili στη Σαρδηνία είναι γνωστό ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό αιωνόβιων σε ολόκληρη την Ευρώπη (BBC).

Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν (συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής και μιας ζωηρής κοινωνικής ζωής), ένας πιθανός λόγος μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι είναι λίγο πιο κοντοί, με ένα μέσο αρσενικό ύψος περίπου 160cm για την παλαιότερη γενιά

Αυτό είναι εκπληκτικό. Δεδομένου ότι τα υγιέστερα παιδιά τείνουν να είναι ψηλότερα, ίσως αναμένετε ότι το ύψος θα είναι ένας καλός δείκτης γενικής υγείας. Όταν άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη έχουν ληφθεί υπόψη, ωστόσο, οι ψηλότεροι άνθρωποι φαίνεται να υποφέρουν καθώς μεγαλώνουν .

Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερο το ύψος, τόσο περισσότερα κύτταρα έχετε στο σώμα σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο. Ένα μεγαλύτερο σώμα μπορεί επίσης να πρέπει να καίει περισσότερη ενέργεια, αυξάνοντας τη συσσώρευση τοξικών παραπροϊόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γενική φθορά» (BBC).

Παράλληλα η αύξηση του ύψους στο βαθμό που αυξάνει και το ύψος των νέων γυναικών επιφέρει αλλαγές και σε αυτές. Οι ψηλότερες γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά από ό, τι οι χαμηλότερου ύψους. Πιθανόν να είναι ένας απ τους λόγους μείωσης του πληθυσμού στη Δύση :

10. Οι ψηλές γυναίκες με αρσενικά χαρακτηριστικά  σπάνια κάνουν παιδιά :

Οι ψηλές γυναίκες έχουν λιγότερα παιδιά επειδή είναι δύσκολο για αυτές να βρουν (εξίσου ψηλούς) μακροχρόνιους συντρόφουςΕίναι απασχολημένες με την σταδιοδρομία και έχουν λιγότερα παιδιά, αλλά αυτό δεν εξηγεί την αποτυχία τους να βρουν καλούς συντρόφους.

Οι ερευνητές Denis Deady του Πανεπιστημίου Stirling και Miriam Law-Smith από το πανεπιστήμιο του St.Andrew έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ψηλότερη γυναίκα έχει ασθενέστερο μητρικό ένστικτο. Εκτιμούν επίσης ότι οι ψηλές γυναίκες θα ήθελαν να έχουν λιγότερα παιδιά και συνήθως γεννούν το πρώτο μωρό στην ώριμη ηλικία τους. Ταυτόχρονα, είναι περισσότερο καριέριστριες και πιο ανταγωνιστικές. Eχουν πολύ τεστοστερόνη, την αρσενική ορμόνη φύλου που αυξάνει τα αρσενικά χαρακτηριστικά τους, όπως η ενέργεια και η φιλοδοξία.  Το επίπεδο τεστοστερόνης στο σάλιο συνδέεται με το μητρικό ένστικτο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο τεστοστερόνης, τόσο ασθενέστερο είναι το μητρικό ένστικτο μιας γυναίκας και οι αναπαραγωγικές της φιλοδοξίες.

Είναι μια ενδιαφέρουσα έρευνα που αντίκειται σε αυτό που καταλαβαίνουμε για την εξέλιξη.

«Οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν ότι το ύψος ενός πατέρα και του ύψος των θυγατέρων του συσχετίζονται. Συνεπώς, αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι εξελικτικές βιολογικές ανάγκες είναι σε εξέλιξη όταν επιλέγουμε τις σχέσεις μας , τότε είμαστε γυναίκες που συλλέγουν άντρες, που θα μας δώσουν κόρες που είναι ψηλότερες και επομένως όχι τόσο βιώσιμες για αναπαραγωγή».

Πολύ πιθανόν για την αποφυγή όλων αυτών, οι ψηλοί άνδρες -αναλαμβάνοντας τον ρολό του τελικού επιλογέα  προτιμούν πολύ πιο συχνά μικρόσωμες συντρόφους για μακροχρόνιες σχέσεις και γάμο, αφήνοντας το άλλο δίπολο να αιωρείται κυρίως λογω της απροθυμίας των γυναικών να “συμβιβαστούν” με έναν μη ψηλό άνδρα. Το φαινόμενο πάντως απαντάται κυρίως στη δύση και σχετικά πρόσφατα, ταυτιζόμενο με την περίοδο της γυναίκειας χειραφέτησης.

Στην αρχαία Σπαρτή, τη μόνη πόλη που οι γυναίκες είχαν σημαντικές ελευθέριες, ο Πλούταρχος και ο Ξενοφών ισχυρίζονται ότι οι Σπαρτιάτες ήταν κατά μέσο όρο ψηλότεροι από άλλους Έλληνες και αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται στην ανωτέρω λεπτομέρεια δεδομένης της γυναίκειας προτίμησης για το ανδρικό ύψος. Ο Αριστοτέλης μάλιστα κατηγορηματικά αποφαίνεται ότι η Σπάρτη γυναικοκρατείτο και ότι ο νομοθέτης της Σπάρτης απέτυχε παταγωδώς να επιβάλλει ισοτίμους περιορισμούς με συνεπεία τεράστιο μέρος της γης της Σπαρτής να περιέλθει στις γυναίκες (λογω των απωλειών στον πόλεμο και της κακής νομοθεσίας) και η πόλη να αδυνατεί να συντηρήσει ιππικό και στρατό (ένα μικρό κλάσμα μόνο της παλιάς της δύναμης) με συνεπεία να συντρίβει από τους Θηβαίους.  Η γυναικοκρατία κατά τον Αριστοτέλη είναι είτε  στάδιο σήψης μιας δημοκρατίας είτε ένδειξη μιας τυρρανιας. Για τους αρχαίους Έλληνες ότι είναι σεξουαλικό στον μικρόκοσμο γίνεται πολίτικο στον μακρόκοσμο, η αναμέτρηση των φύλων δηλαδή έχει αφάνταστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής.

11.  Ύψος και πόλεμος:  «Ο Έλληνας στρατιώτης είναι μικροσκοπικός, έχει λιγότερη πειθαρχία και δεν έχει καν μάθει να φορά σωστά τη στολή του». Η κρίση των Βρετανών για τον ελληνικό και τον Ιαπωνικό στρατό.

«Oταν Ιάπωνες φάνηκαν μπροστά στην πόρτα του, έχοντας διασχίσει μια ζούγκλα που θεωρούνταν απροσπέλαστη, μάζεψε τους στρατηγούς του και τους έδωσε μια λακωνική διαταγή, που έμεινε στη στρατιωτική ιστορία ως το απαύγασμα της ανοησίας και της υπεροψίας: «Υποθέτω ότι θα διώξετε αυτούς τους κοντούς».

Όμως, οι κοντοί Ιάπωνες, 30.000 έναντι 100.000 Βρετανών, κατέλαβαν το νησί μέσα σε έξι μέρες, κατέλαβαν τη ναυτική βάση δίχως ντουφεκιά, κατέστρεψαν το αεροδρόμιο, βύθισαν δύο βρετανικά θωρηκτά, έσφαξαν περίπου 50.000 αμάχους και αιχμαλώτισαν όλη τη δύναμη των Βρετανών. Όταν ο πρωθυπουργός Τσόρτσιλ έμαθε τα νέα, είπε: «Έκλεισα το τηλέφωνο. Ευτυχώς που ήμουν μόνος. Στη διάρκεια του πολέμου δεν έπαθα άλλο τόσο ισχυρό σοκ». Οι κοντοί είχαν κάνει περίπατο.

Κάτι αντίστοιχο είχε προβλέψει κι ένας βρετανός δημοσιογράφος, ο Κρόφορντ Πράις των Times, όταν το 1913 βρέθηκε στην προσφάτως απελευθερωθείσα Θεσσαλονίκη. Έλληνες και Βούλγαροι, αφού είχαν κατανικήσει ως σύμμαχοι την Τουρκία λίγους μήνες νωρίτερα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ετοιμάζονταν τώρα να εμπλακούν σε πόλεμο μεταξύ τους.

Ο Πράις, συγκρίνοντας τους Έλληνες και τους Βούλγαρους στρατιώτες που έβλεπε στη Θεσσαλονίκη, έγραψε: «Η αρρενωπή διάπλαση και το στρατιωτικό παράστημα των Βουλγάρων μας έχουν εντυπωσιάσει όλους. Ο Έλληνας στρατιώτης, σε σύγκριση με τον Βούλγαρο, είναι μικροσκοπικός, έχει λιγότερη πειθαρχία και δεν έχει καν μάθει να φορά σωστά τη στολή του».

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, ο Πράις προέβλεπε ότι σε μια ελληνοβουλγαρική σύγκρουση, οι ψηλοί, ευθυτενείς και πειθαρχημένοι Βούλγαροι θα νικούσαν κατά κράτος τους κοντούς και ατημέλητους Έλληνες, που θεωρούσαν την πειθαρχία χαζό εξαναγκασμό. Πιθανότατα, κάθε επαγγελματίας στρατιωτικός θα έκανε την ίδια διαπίστωση. Κι όμως, στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο που ακολούθησε, οι κοντοί Έλληνες διέλυσαν τις πειθαρχημένες ταξιαρχίες των Βουλγάρων, καταλαμβάνοντας όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

12.  Ύψος και εισόδημα :  Σειρά μελετών τα τελευταία χρονιά δείχνουν ότι οι άνδρες με μεγαλύτερο ύψος υπερέχουν εισοδηματικά των υπόλοιπων ανδρών, ερχόμενες σε σύγκρουση με τα στερεότυπα των αυτοδημιούργητων αλλά και μεγιστάνων του πλούτου φημίζονταν μάλλον για το μέτριο ύψος τους.

Το ύψος των ανδρών όμως σήμερα θεωρείται ένα είδος asset και status, προικιό δηλαδή, από τις γυναίκες των ανώτερων οικονομικών τάξεων, οι οποίες πράγματι τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να επιλέγουν συντρόφους με τέτοια χαρακτηριστικά. Κάνοντας το αυτό, ίσως εξηγείται σε ένα σημαντικό βαθμό πως οι ψηλότεροι άνδρες έχουν μεγαλύτερο εισόδημα: Αρκετοί από αυτούς ενώ προέρχονται από κατωτέρα οικονομικά στρωματά, παίρνουν πιο εύκολα εισιτήριο εισόδου στην ανώτερη οικονομική τάξη από τις πλουσιότερες συντρόφους τους. Αυτό στη συνεχεία γίνεται μόδα και για τις υπόλοιπες γυναίκες:

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο τύποι αντίστροφου ζευγαρώματος. Η πρώτη είναι η κλασική έκδοση της γυναικείας υπεργαμιας: μια νεαρή κοπέλα με μέτριο κοινωνικό υπόβαθρο παντρεύεται έναν γιο αστών.  Το δεύτερο, πιο αξιοσημείωτο για την ανάλυσή μας, είναι όταν ένας ψηλός άνδρας παντρεύεται μια γυναίκα ανώτερης κοινωνικής καταγωγής από τον εαυτό του. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι το να είσαι ψηλός δεν είναι μόνο ένας πόρος για έναν άνδρα, αλλά γίνεται επίσης αντιληπτός ως τέτοιος από τις γυναίκες. Το ύψος είναι ένα θετικό πλεονέκτημα για αυτούς τους άντρες, διευκολύνοντας την κοινωνική τους αναρρίχηση μέσω γάμου ή σχέσης τύπου γάμου, είτε στο όνομα της ανδρικής «ομορφιάς» είτε μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας» (Hcrpin, Height: an enigmatic form of social inequality).

 Mέχρι και το 1959  σε ανάλογες έρευνες οι μισές γυναίκες απάντησαν ότι εύχονταν να ήταν πιο κοντές : φορούσαν flat παπούτσια και γενικά έκαναν ότι μπορούσανε για να φαίνονται πιο κοντές. Την ίδια εποχή το 99% των ανδρών αισθάνονταν άνετα με το ύψος τους κι ελάχιστοι θα θελαν να ήταν ψηλότεροι. Σήμερα αυτά, έχουν αντιστραφεί.

13.  Όταν οι κακοί τιμωρούνται, οι άνδρες χαμογελούν (αλλά οι γυναίκες όχι) – Νew York Times

 Στο “Don Juan” ο Λόρδος Byron έγραψε: “Γλυκιά είναι εκδίκηση – ειδικά στις γυναίκες”. Αλλά οι γυναίκες εκδικούνται κυρίως στα ερωτικά θέματα.  Ωστόσο, μια μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες μπορεί να είναι οι πιο φυσικοί εκδικητές.

Στη μελέτη, όταν οι άνδρες παρατηρούσαν ανθρώπους «κακούς» να υφίστανται ήπια  ηλεκτρικά σοκ, στις μαγνητικές τομογραφίες τους ενεργοποιούνταν πρωτεύουσες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανταμοιβή.

Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν την τιμωρία, αντίθετα, δεν έδειξαν καμία απόκριση σε κέντρα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Ακόμα κι αν δήλωσαν ότι δεν τους άρεσαν οι κακοί, τα κέντρα ενσυναίσθησης τους εξακολουθούσαν να είναι ήσυχα.

Η μελέτη φαίνεται να δείχνει για πρώτη φορά σε φυσικούς όρους αυτό που πολλοί άνθρωποι πιθανώς υποθέτουν ότι ήδη γνωρίζουν: ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες και ότι οι άντρες χαίρουν μεγάλης ευχαρίστησης με την εμπειρία της εκδίκησης.

«Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς έχει πιθανώς αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη της κοινωνίας, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων μιας ομάδας παρακινούνται να τιμωρήσουν εκείνους που εξαπατούν.

“Η έρευνα αυτή φαίνεται να δείχνει ότι υπάρχει ένας κυρίαρχος ρόλος για τους άνδρες να διατηρούν τη δικαιοσύνη και να επιβάλλουν τιμωρία”.

14. Κοινωνικός αποκλεισμός: πιο σημαντικός για τις γυναίκες. (ΝCBI)

Για τα ανθρώπινα αρσενικά, ο άμεσος ενδοκοινοτικός ανταγωνισμός συνυπάρχει με μια πληθώρα συνεργατικών δραστηριοτήτων εντός του ομίλου.

Μεγάλες ομάδες μη συγγενών θηλυκών δεν παρέχουν παρόμοιο όφελος για τα θηλυκά.

Για τα ανθρώπινα αρσενικά, η χρήση του κοινωνικού αποκλεισμού μειώνει τον ενδο-ατομικό ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνει την ομάδα τους σε διαγωνισμούς με άλλες ομάδες.

 Επομένως, ο ανταγωνισμός για κυριαρχία εντός μιας ομάδας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα της ομάδας, θα αποτελούσε μια βέλτιστη στρατηγική (αντί του κοινωνικού αποκλεισμού) για τους άνδρες.

Αντίθετα, για τα θηλυκά, ο κοινωνικός αποκλεισμός που οδηγεί στην εξάλειψη των ευάλωτων θηλυκών θα πρέπει να ενισχύει την πρόσβαση των γυναικών σε πόρους καθώς και την αύξηση της διαθέσιμης βοήθειας από συγγενείς και σεξουαλικούς συντρόφους..

 Η χρήση του κοινωνικού αποκλεισμού πιθανόν να αποφέρει οφέλη για τα ανθρώπινα θηλυκά, μειώνοντας το κόστος επιβίωσης και αναπαραγωγής, καθώς λιγότερα άτομα ανταγωνίζονται για τους ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της επικράτειας και της βοήθειας των σεξουαλικών εταίρων.

Τα οφέλη από το σχηματισμό των γυναικείων συμμαχιών μπορεί να είναι περιορισμένα επειδή τα μη συγγενή θηλυκά παρέχουν μικρότερη βοήθεια μεταξύ τους σε σχέση με τα αρσενικά.

 Αντίθετα, τα αρσενικά που μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη μείωση του ανταγωνισμού για τους συντρόφους και τους πόρους πρέπει να εξισορροπήσουν τα οφέλη αυτά με το κόστος που επιβάλλεται από πιθανή ήττα από μεγαλύτερες εξωτερικές εχθρικές ομάδες λόγω απώλειας συμμάχων εντός της ομάδας τους.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνδρες πρέπει να διαπραγματευτούν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της ατομικής αναζήτησης για κυριαρχία στο εσωτερικό της κοινότητας αλλά και της ανάγκης του ατόμου για συμμαχίες εντός του ομίλου, ειδικά κατά τη διάρκεια αγώνων μεταξύ των ομάδων.

15.   Οι γυναίκες είναι πιο κολεκτιβιστικές από τους άνδρες. (PSYPOST)

Το αίσθημα της αηδίας πιθανότατα εξελίχθηκε ως μηχανισμός ανίχνευσης και αποφυγής παθογόνων παραγόντων στο περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο κοινωνικά συντηρητικοί από άλλους, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα.

Οι ερευνητές επεδίωξαν να εξετάσουν γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να υποστηρίξουν τις κοινωνικά συντηρητικές στάσεις του κολεκτιβισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Και οι δύο στάσεις ενθαρρύνουν τη συνεργασία με την κοινωνική ομάδα του ατόμου και την απομάκρυνση των ξένων.

Οι γυναίκες κατά κανόνα τείνουν να συμμορφώνονται με τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς κανόνες και ασκούν την αμοιβαιότητα εντός του ομίλου περισσότερο από τους άνδρες ομολόγους τους. H νέα μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια βιολογική βάση στις διαφορές.

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ευάλωτες σε παθογόνα στο περιβάλλον. Ωστόσο, τα φύλα αντιμετωπίζουν μια ξεχωριστή ανισορροπία όταν πρόκειται για αναπαραγωγή. Οι γυναίκες έχουν 9 μήνες εγκυμοσύνης, ενώ η «αρχική επένδυση των ανδρών μπορεί να είναι ασήμαντη. Επομένως, οι γυναίκες έχουν περισσότερα να χάσουν από το ζευγάρωμα με έναν κακό εταίρο. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν να εκθέτουν τους απογόνους τους σε παθογόνους παράγοντες. Οι γυναίκες με αυξημένα συναισθήματα αηδιασμού θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν ασθένειες και να διατηρήσουν το έμβρυο τους υγιές και συνεπώς πιο πιθανό να μεταδώσουν τα γονίδιά τους.

Η αηδία, με τη σειρά της, αποθαρρύνει την “προτίμηση των μελών της ομάδας για τα μέλη εκτός ομάδας, επειδή τα μέλη των εξωτερικών ομάδων αποτελούν μια μεγαλύτερη απειλή για την ασθένεια”. Αυτή η προτίμηση προς τα μέλη της δικής τους ομάδας εκδηλώνεται ως κοινωνικά συντηρητικές συμπεριφορές, όπως ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός.“Με άλλα λόγια, η ευαισθησία της αηδίας προετοιμάζει τα άτομα να έχουν μια αρνητική αντίληψη για τους άλλους που μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης και να τους αποφύγουν”.

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του παρελθόντος έχει εν μέρει αντικατασταθεί από τις νέες οιονεί θρησκείες του life style, της οικολογίας, vegan κλπ που καθορίζονται από τα ΜΜΕ και τον αστικό τρόπο ζωής, δημιουργώντας μια νέα επικρατούσα κουλτούρα. Στην πραγματικότητα όμως απλώς αντικαταστάθηκε το σημείο προσήλωσης.

Κατά την έννοια τούτη τόσο ο συντηρητισμός των γιαγιάδων της υπαίθρου όσο και ο φανατικός προοδευτισμός των αστών γυναικών προέρχεται από την ίδια πηγή.  Αυτό εξηγεί την τάση των γυναικών να ακολούθουν με περισσότερη ζέση τις έκαστοτε κυρίαρχες τάσεις -στην μόδα, την πολιτική, τον τρόπο ζωής κλπ: Οι άνδρες διαφοροποιούνται πιο εύκολα από την κυρίαρχη τάση

16. Ο εξοστρακισμός είναι συνήθης πρακτική, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών”

Ο εξοστρακισμός αναφέρεται γενικά σε μια ομάδα ή ένα άτομο που αποκλείει ή αγνοεί κάποιον και αυτό μπορεί να συμβεί  με το να μην μιλάμε σε κάποιον, να μην παίζουμε, η ακόμα και με πιο λεπτούς τρόπους, όπως η έλλειψη οπτικής επαφής. “

Οι συνέπειες σε κάποιον που αποκλείεται μπορεί να είναι πιο προφανείς από τις συνέπειες για εκείνους που κάνουν τον αποκλεισμό, αλλά όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν μια αίσθηση ότι ανήκουν, ακόμη και όταν φαίνεται ότι αυτοί αγνοούν ή αποκλείουν άλλους.

“Η πίεση για την εξαφάνιση άλλων είναι πολύ συνηθισμένη, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών”, εξήγησαν οι ερευνητές. «Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αιτήσεις αποκλεισμού κάποιου για προσωπικούς λόγους (π.χ., το αίτημα μιας φίλης για να εξορίσουν ένα ρομαντικό αντίπαλο) ή προκαταλήψεων».

Είτε είστε μητέρα είτε όχι, μάλλον καταλαβαίνετε αυτά τα σενάρια διαισθητικά:

-Το κορίτσι που αποκλείεται από ομάδα στο οποίο ανήκε στο παρελθόν.

-Η νεοφερμένη που αποτυγχάνει να γίνει αποδεκτή από άλλα κορίτσια, ανεξάρτητα από το τι κάνει.

-Η κοπέλα που είναι κάπως διαφορετική και στοχευόμενη για τον λόγο αυτό.

-Ή η δημοφιλής βασίλισσα μέλισσα, που βουίζει από μέρος σε μέρος εξαπλώνοντας δυσφορία και χειραγώγηση των άλλων με τα λόγια της. Ακούγεται αρκετά ανήλικο, έτσι δεν είναι;

Δυστυχώς, μερικά κορίτσια δεν ξεπερνούν ποτέ αυτές τις συμπεριφορές, μεγαλώνοντας πια ως ενήλικες που σκοτώνουν με χαμόγελο και πληγώνουν με μια λέξη.

Οι κυνικές κοπέλες του σχολείου μπορεί να στην εφηβεία να ήταν “μάγισσες”, “πρώτες κυρίες” και “σκύλες”, αλλά κάτω από αυτό, το ίδιο παιχνίδι που ξεκίνησε στο σχολείο εξακολουθεί να παίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Μέσα και έξω από το χώρο εργασίας, ως άτομα και σε ομάδες, οι γυναίκες αυτές συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν με επιθετικούς τρόπους που θυμίζουν σχολικούς διάδρομους στο σχολείο, όπου τα κορίτσια τσακώνονται για την κοινωνική θέση.

Σε κάθε σκληρή κοριτσίστικη κλίκα αυτή που στέκεται ψηλά μεταξύ τους είναι η ηγέτιδα της κλίκας.

Ενώ αυτή ορίζει απόλυτα τους κανόνες του παιχνιδιού, οι άλλες ακολουθούν χωρίς αμφιβολία από φόβο μήπως εξοστρακιστούν ή αποκλειστούν από την ομάδα.

Ο οστρακισμός εφαρμόζεται και στους άνδρες χαμηλού στάτους, οι όποιοι είναι κυριολεκτικά αόρατοι.

17.  Το τέλος των κακών κοριτσιών; Οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι κλίκες στο σχολείο και ξέρουν πώς να τις τερματίσουν. (DailyMail)

Το μέγεθος του σχολείου και η επιλογή είναι το κλειδί

Τα σχολεία που προσφέρουν στους σπουδαστές περισσότερες επιλογές είναι πιο πιθανό να διαχωριστούν ανάλογα με το φύλο και την κοινωνική θέση.

Οι κλίκες είναι λιγότερο διαδεδομένες σε σχολεία και αίθουσες διδασκαλίας που περιορίζουν τις κοινωνικές επιλογές και έχουν λιγότερη αλληλεπίδραση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μεγάλα σχολεία τείνουν να επιτείνουν την αναζήτηση από τους εφήβους για φίλους που είναι όμοιοι με αυτούς. Ένα μείγμα ελευθεριότητας και αβεβαιότητας ωθεί τους μαθητές να συσσωρεύονται ανά φυλή, φύλο, ηλικία και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Αλλά το μέγεθος ενός σχολείου είναι μόνο ένας παράγοντας.

Στα σχολεία με έντονη εστίαση στους ακαδημαϊκούς, όπου οι δάσκαλοι έχουν την εξουσία να καθορίζουν το ρυθμό και να ελέγχουν τις αλληλεπιδράσεις στην τάξη, οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν φιλίες βασισμένες σε κοινωνικές συμπεριφορές που εισάγονται εκτός του σχολείου. Με άλλα λόγια, ένα πιο άκαμπτο σχολικό περιβάλλον μπορεί μερικές φορές να προάγει πιο ανοιχτό πνεύμα στη δημιουργία φίλων – μια δυνητικά πολύτιμη ποιότητα στην ενηλικίωση.

18.  Ευφυΐα και έλξη δεν συνδέονται ιδιαιτέρα. Συχνά το αντίθετο.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία βάση πως η νοημοσύνη μπορεί να είναι σεξουαλικά ελκυστική για τις γυναίκες κατά τις πρώτες συναντήσεις ή ενισχυτική κάποιου άνδρα ως μακροχρόνιου συντρόφου.

Η τάση των γυναικών να συγχέουν την νοημοσύνη με την εξωστρέφεια και τo εκτόπισμα δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα (Πχ ο κοινωνικός «βασιλιάς» με την κυριαρχική στάση του γίνεται αντιληπτός ως πιο έξυπνος από ό, τι πραγματικά είναι)

Δοθέντος ότι οι άνδρες κυριαρχούν στα υψηλα IQ (IQ 130 το 70% είναι άνδρες και IQ 145 το 80% είναι άντρες) έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι οι κατηγορίες αυτές δεν απολαμβάνουν κάποιου ενδιαφέροντος:

«Στο λύκειο κάθε επιπλέον σημείο IQ πάνω από το μέσο όρο αυξάνει τις πιθανότητες αρσενικής παρθενίας κατά περίπου 3%.

Το 35% των σπουδαστών βαθμού MIT δεν είχαν ποτέ σεξ, σε σύγκριση με μόνο το 20% των μέσων ανήλικων ανδρών.

Σε σύγκριση με τους παρθένους, οι άνδρες με περισσότερη σεξουαλική εμπειρία είναι πιθανό να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να παρακολουθήσουν μικρότερη εκκλησία και να έχουν εγκληματική ιστορία.

Σε αντίθεση με την ανδρική παρθενία που είναι ανεπιθύμητη, η γυναικεία γίνεται ακόμα και σήμερα αφορμή πλειοδοσιών.

19.  To κοινωνικό στάτους δεν αυξάνει την ελκυστικότητα των γυναικών. Αυξάνει όμως των ανδρών. (NCBI)

Μια μελέτη του 2010 από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουαλίας διαπίστωσε ότι οι άνδρες που απεικονίζονται με Silver Bentley Continental GT θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί από όταν  με ένα κόκκινο Ford Fiesta ST.

Και μια μελέτη του 2014 από το Cardiff Metropolitan University διαπίστωσε ότι οι άνδρες που απεικονίζονται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα βαθμολογήθηκαν επίσης ως πιο ελκυστικοί.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άντρες δεν φαίνεται να ελκύονται περισσότερο από τις γυναίκες όταν αυτές εμφανίζονται σε ένα περιβάλλον υψηλού στάτους.

20. Η ύπαρξη ενός ευρέως κύκλου φίλων είναι σημαντική για την ψυχολογική ευημερία, αλλά ένα δίκτυο συγγενών είναι πιο σημαντικό για τους άνδρες σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 6500 Βρετανοί που γεννήθηκαν το 1958, διαπίστωσε ότι ένα δίκτυο συγγενών είναι σημαντικό αλλά μόνο για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη φίλων είχε ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην ευημερία.

Οι σύζυγοι συνδέονται με μεγάλα δίκτυα συγγένειας, αλλά μόνο οι άνδρες ψυχολογικά επωφελούνται από το να έχουν εκτεταμένο δίκτυο συγγενών.

“Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μελέτη, έχει διαπιστώσει ότι ο γάμος είναι πιο επωφελής για τους άνδρες απ ότι τις γυναίκες”,

21.  Η  διαφορά ηλικίας αυξάνει την μακροβιότητα  και την υγεία του πληθυσμού  (Stanford).

Α. Μια πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες ζουν περισσότερο εάν παντρεύονται νεότερες γυναίκες και ότι τα οφέλη μακροζωίας συσσωρεύονται με κάθε επιπλέον έτος που η γυναίκα είναι νεότερη από τον άνδρα.

Οι πιθανότητες ενός άνδρα να πεθάνει πρόωρα μειώνονται κατά ένα πέμπτο αν η διαφορά ηλικίας με την κοπέλα του είναι μεταξύ 15 και 17 ετών.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 11% εάν παντρευτεί μια γυναίκα επτά έως εννέα χρόνια νεότερη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια οφέλη από το να παντρευτούν ένα toy boy η ένα sugar daddy

Οι επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία για τους άνδρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής – ότι μόνο οι πιο υγιείς, πιο επιτυχημένοι ηλικιωμένοι άντρες είναι σε θέση να προσελκύσουν νεαρούς συντρόφους.

“Μια άλλη θεωρία είναι ότι μια νεώτερη γυναίκα θα φροντίσει για έναν άνδρα καλύτερα και ως εκ τούτου θα ζήσει περισσότερο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου Sven Drefahl.

Η μελέτη εξέτασε τους θανάτους μεταξύ 1990 και 2005 για ολόκληρο τον πληθυσμό της Δανίας.

Η μελέτη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες που παντρεύονται μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς.

Β. Τέλος, μια μελέτη του Stanford διαπιστώνει ότι είναι εξελικτικά καλό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες να έχουν παιδιά με νεότερες γυναίκες :

«Εξαλείφουν τις μεταλλάξεις μείωσης της διάρκειας ζωής και προάγουν την υγεία και τη μακροζωία στον ανθρώπινο πληθυσμό, σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Μπάρμπαρα».

Η εξελικτική θεωρία λέει ότι τα άτομα θα πρέπει να πεθάνουν από τα γηρατειά όταν η αναπαραγωγική τους ζωή είναι πλήρης, γενικά κατά την ηλικία των 55 ετών στους ανθρώπους. Αλλά η πατρότητα αρκεί για να αναβάλει το ραντεβού με το θάνατο, επειδή η φυσική επιλογή καταπολεμά τις μεταλλάξεις μείωσης της διάρκειας ζωής, μέχρι να αναπαραχθεί το είδος.

“Ο Rod Stewart και ο David Letterman που έκαναν παιδιά στα 50 και τα 60 δεν παρέχουν οφέλη για την προσωπική τους επιβίωση, αλλά το πρότυπο [αναπαραγωγής σε μεταγενέστερη ηλικία] έχει επιπτώσεις στον πληθυσμό στο σύνολό του”. “Είναι ωφέλιμο για το είδος όταν αυτοί οι άνθρωποι αναπαράγονται.  Με την αύξηση της επιβίωσης των ανδρών, έχετε επιπτώσεις και στις γυναίκες, επειδή οι άνδρες μεταδίδουν τα γονίδιά τους στα παιδιά και των δύο φύλων.Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η γονιμότητα των ανδρών στην τρίτη ηλικία επιτρέπει στην εξέλιξη να παραβιάσει τον τοίχο του θανάτου.

22.  Η διαχρονική διάσταση συμφερόντων  γονέων – κόρης στην επιλογή συντρόφου (Νew York Times)

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογιστών για να προσομοιώσουν την ανθρώπινη εξελικτική διαδικασία και αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί οι νεαρές κοπέλες ελκύονται από “μη υποστηρικτικούς συντρόφους” (τα κακά αγόρια).

Ανακάλυψαν ότι κάποιες κόρες μπορούσαν να «εκμεταλλευτούν» τη γενναιοδωρία των γονιών τους επιλέγοντας έναν σύντροφο που ήταν λιγότερο υποστηρικτικός, μετατοπίζοντας έτσι το (οικονομικό και βιολογικό) κόστος πιθανής αποτυχίας της σχέσης στους γονείς τους, οι οποίοι θα έπρεπε να την στηρίξουν, εις βάρος των λιγότερο επιπόλαιων αδελφών τους.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η επιλογή των κορών σταδιακά αποθαρρύνθηκε. Για να αντισταθμιστεί αυτό, αυξήθηκε η γονική προτίμηση για αξιόπιστους  μνηστήρες, (τα καλά παιδιά). Εξ ου και η σύγκρουση.

23.  Αγαπόντας έναν εγκληματία (NCBI)

Ο Δρ. Beaver ήταν σε θέση να προβλέψει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων των ανδρών αρκετά καλά χρησιμοποιώντας μια κλίμακα με στοιχεία όπως “ήσουν σε μια συμμορία”, “χρησιμοποιήσατε ένα όπλο σε μια πάλη”, κλπ  καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά στους άνδρες τείνει να τους καθίστα πιο ελκυστικούς στις γυναίκες και οι παραβατικοι να έχουν περισσότερες ερωτικούς συντρόφους.

Την διασύνδεση αυτή έχει αναδείξει μάλλον με αρνητικό τρόπο η ποπ κουλτούρα στην Αμερική και τα τελευταία χρονιά και στην Ευρώπη, όπου τα μουσικά ρεύματα με εικόνα και  με στίχους υμνούν  την παραβατικότητα δίχως έως τώρα να είναι σαφής ο λόγος, καθώς ως συμπεριφορά τόσο η βία μεταξύ ανδρών όσο και το οικονομικό έγκλημα είναι  ασύμφορες για τους δυτικούς άνδρες: Παρολαυτα κινητοποιούν το γυναίκειο ενδιαφέρον.

Η υβριστοφιλία είναι μια παραφιλία στην οποία η σεξουαλική διέγερση εξαρτώνται από την ύπαρξη ενός συντρόφου που είναι γνωστό ότι έχει διαπράξει απάτη, ή έγκλημα – όπως βιασμό, δολοφονία ή ένοπλη ληστεία.

Πολλοί εγκληματίες υψηλού προφίλ, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα, λαμβάνουν χιλιάδες γράμματα στη φυλακή από γυναίκες  ερωτευμένες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θαυμάστριες αυτών των εγκληματιών έχουν πάει για να παντρευτούν το αντικείμενο της αγάπης τους στη φυλακή. Με την ευρύτερη έννοια της, η υβριστοφιλία περιλαμβάνει έλξη προς άνδρες που εμφανίζουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας σκοτεινής τριάδας .

Οι σειριακοί δολοφόνοι είναι περιπτώσεις άλφα αρσενικών που τείνουν να προσελκύουν γυναίκες, επειδή απέδειξαν την υπεροχή τους με τον πιο απόλυτο τρόπο.

Προτίμηση ανδρών για γυναίκες με παραβατικη συμπεριφορά δεν υπάρχει ως φαινόμενο.

24.  Οι γυναίκες προτιμούν τις πόλεις.

Σε όλες τις πρόσφατες απογραφές οι γυναίκες στις πόλεις ξεπερνούν τους άνδρες.  Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και τροφοδότησε μέχρι και τηλεοπτικά reality show για την ανεύρεση συντρόφων σε αγρότες της επαρχίας.

Η διαφορά δεν είναι μονό αριθμητική αλλά και ποιοτική και αλλάζει δραματικά την αναλογία φύλων στα γεωγραφικά διαμερίσματα υπέρ των αστικών κέντρων και κατά των αγροτικών περιοχών. Έτσι οι μικρές πόλεις και τα χώρια δεν έχουν μικρότερο μονό αριθμό γυναικών αλλά ακόμα πιο μικρό (έως μηδενικό) ελευθέρων γυναικών η νεαρής ηλικίας.

Ο  Ευ. Τσακαλώτος ανάφερε πρόσφατα ότι η ανισότητα έχει τεράστιες συνέπειες για τις κοινωνίες και επεσήμανε ότι η μεσαία τάξη υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και είναι ανύπαρκτη στις μικρότερες, προσθέτοντας ότι οι λαϊκές και μεσαίες τάξεις στις μικρές πόλεις, είναι εκτός συστήματος.

Η μεσαία τάξη δεν ορίζεται μονό από την οικονομική επιτυχία αλλά και τον βαθμό αποδοχής και τις επιλογές στην προσωπική ζωή, οπότε αυτός είναι σημαντικός λόγος που κάποιοι νιώθουν εκτός συστήματος.

25. Οι γυναίκες είναι πιο gay friendly

Σε σχετική ερευνά οι straight γυναίκες δήλωσαν οτι εμπιστεύτηκαν τις συμβουλές ενός ομοφυλόφιλου για έναν σύντροφο περισσότερο από τις ίδιες συμβουλές από, για παράδειγμα, έναν straight άνδρα ή άλλη straight γυναίκα.

Όμως δεν τους θεωρούν απόλυτα αξιόπιστους σε όλα τα θέματα πάρα μονό σε με ένα πράγμα: dating και σχέσεις.

Το μειονέκτημα είναι ότι αν μια straight γυναίκα εκτιμήσει τους ομοφυλόφιλους άνδρες φίλους μόνο για συμβουλές dating, η σχέση θα μπορούσε να γίνει αρκετά επιφανειακή (βλ. Δοκίμιο του Chris Riotta “Είμαι ομοφυλόφιλος, όχι το αξεσουάρ σας”).

Mια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Business and Psychology έδειξε ότι οι straight γυναίκες τείνουν να προσλαμβάνουν ομοφυλόφιλους άνδρες έναντι άλλων ετεροφυλόφιλων ατόμων.

26.   Οι φωνές των γυναικών έχουν γίνει πιο βαριές σήμερα (BBC)

Και αυτό επειδή μπήκαν στην αγορά εργασίας. Για να ανταγωνιστούν τους άνδρες και να αποκτήσουν περισσότερο στάτους αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις φωνές τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τις αρχειακές καταγραφές γυναικών του 1945 με πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η «βασική συχνότητα» φωνής είχε μειωθεί κατά 23 Hz σε διάστημα πέντε δεκαετιών.

Ενώ οι πιο βαριές φωνές – και άλλες γενικευμένες συμπεριφορές γενικά – σηματοδοτούν αποτελεσματικά την εξουσία στις γυναίκες, όπως συμβαίνει και στους άντρες, μπορεί να έχουν και την ανεπιθύμητη επίδραση υπονόμευσης του πόσο αρέσουν», διότι ότι μια βαθύτερη φωνή θεωρείται λιγότερο σεξουαλικά ελκυστική και λιγότερο ευχάριστη.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιότητες που κάνουν γοητευτικούς τους άνδρες μπορούν ακόμη να κριθούν αρνητικά στις γυναίκες συνάδελφους τους.»

27Είναι το ανδρικό κρυολόγημα πιο βαρύ; Οι άντρες υποφέρουν περισσότερο όταν είναι άρρωστοι (LiveScience)

Όταν ένας άντρας παραπονιέται για συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης , μάλλον δεν είναι δίκαιο να χλευάζουμε τα βογγητά του. Οι άνδρες μπορεί πραγματικά να παρουσιάσουν χειρότερα συμπτώματα από τις γυναίκες μετά την προσβολή από αναπνευστικό ιό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η έρευνα βρήκε στοιχεία ότι οι άνδρες μπορεί να έχουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στους ιούς που προκαλούν γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, και ως αποτέλεσμα, οι άνδρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και θάνατο, από αυτούς.

Δεν φαίνεται να είναι λοιπόν αδικαιολόγητη η ακραία εξοικονόμηση ενέργειας που φαίνεται να χρειάζονται οι άνδρες όταν πάσχουν από γρίπη. «Το να ξαπλώνεις στον καναπέ, να μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι θα μπορούσε επίσης να είναι εξελικτικά συμπεριφορές που μας προστάτευαν (όταν ήμασταν αδύναμοι) από τα αρπακτικά».

Facebook Comments