«Βαρυχειμωνιά» χτυπά μέσα στο καλοκαίρι την Ελλάδα καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, η ανευθυνότητα, η απροσεξία και ο «ωχαδερφισμός» που φέρουν πολλοί από εμάς, σε συνδυασμό με το αναγκαίο άνοιγμα του τουρισμού – ο οποίος ακόμη κινείται σε θολά νερά λόγω και του κινδύνου που βλέπουν οι ξένοι να παρουσιάζει η χώρα σε ότι αφορά την πανδημία και όχι μόνο λόγω του γενικότερου φόβου για ταξίδια – κινδυνεύουν πλέον ακόμη περισσότερο να τινάξουν ότι χτίσαμε έως πριν μερικές εβδομάδες, και που έκανε την Ελλάδα να ξεχωρίσει για την επιτυχία της διεθνώς, στον αέρα.

Σε αυτήν τη στήλη, αναφέραμε πως διεθνείς αναλυτές (πχ. Deutsche Bank, ING) έχουν αρχίσει να παρατηρούν πως η Ελλάδα δεν αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για τους τουρίστες φέτος και ο λόγος είναι η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Μπορεί συγκριτικά με άλλες χώρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων να είναι χαμηλός, αλλά συγκριτικά με τον πληθυσμό και κυρίως σε σχέση με το που βρισκόμασταν το Μάρτιο πριν επιβληθεί το lockdown, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Ήταν αναμενόμενο πως το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες, θα φέρει μαζί του και τον ιό. Επίσης ήταν αναμενόμενο πως η άρση των περιορισμών και το γεγονός ότι η κοινωνία και η οικονομία κινείται και πάλι – κάτι που χωρίς αμφιβολία έπρεπε να γίνει – θα φέρει επίσης νέα κρούσματα. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο, είναι η στάση που κρατούν κάποιοι, και που επιμένουν να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το «πάω κόντρα στα πρέπει που μου θέτουν», έχει μόνο μία εξήγηση, και αυτή είναι της ηλιθιότητας όταν πρόκειται για θέματα υγείας και κυρίως του διπλανού μας ο οποίος δεν φταίει αν ο άλλος το παίζει επαναστάτης χωρίς αιτία. Οι δικαιολογίες «δεν μπορώ να αναπνεύσω με τη μάσκα μέσα στη ζέστη», ή «ο υπάλληλος δεν μπορεί να φοράει μάσκα τόσες ώρες» ή  «ναι, έχω μάσκα» και την βγάζει από την τσέπη, που ακούγεται στα ρεπορτάζ που παρακολουθούμε στις ειδήσεις, δεν μπορεί να «ακούγονται» εν μέσω της έξαρσης μίας παγκόσμιας πανδημίας για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Και μετά από αυτήν την παρένθεση, αξίζει να αναφέρουμε τα ανησυχητικά μηνύματα που συνεχίζουν να περνούν οι διεθνείς οίκοι, οι οποίοι έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως νέο hotspot… κορονοϊού.

Όπως σημείωσε η Oxford Economics σε έκθεσή της, οι νοτιοανατολικές χώρες της Ε.Ε σημειώνουν πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ημερησίων κρουσμάτων ανά κεφαλήν (με εξαίρεση τη Σουηδία). Αυτή αποτελεί μία ανησυχητική εξέλιξη τη στιγμή πλησιάζει η κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καθώς αυτές οι οικονομίες βασίζονται στον τουρισμό.

Μετά το αρχικό κύμα κρουσμάτων τον Μάρτιο και την επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι χώρες, όπως επισημαίνει, πρέπει τώρα να ισορροπήσουν με προσοχή μεταξύ της άρσης των περιορισμών για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της διατήρησης παράλληλα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων χαμηλό. Αυτό το έργο καθίσταται πιο δύσκολο για τις χώρες που η οικονομία τους βασίζεται στις ισχυρές ροές τουριστών και στις δαπάνες για υπηρεσίες φιλοξενίας, οι οποίες είναι εγγενώς περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Όπως προειδοποιεί η Oxford Economics, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με μια μικρότερη αλλά σημαντική αύξηση των κρουσμάτων  στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, οι οποίες και αποτελούν πλέον νέα hotspots του Covid-19.

Αυτή η εξέλιξη αποθαρρύνει όλο και περισσότερο τους τουρίστες από το να έρθουν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι αρχικές ελπίδες τον Μάιο ότι η πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα αν και θα χτυπηθεί δεν θα είναι καταστροφική, ήταν μάλλον πρόωρες δεδομένου και του νέου κύματος της πανδημίας που παρατηρείται. Αυτό σημαίνει ότι το χτύπημα στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι τελικά βαθύτερο.

Για αυτό και η Teneo, εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου, κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι για την ελληνική κυβέρνηση και για την Ελλάδα γενικότερα. Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας είναι απίθανο να υλοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, όπως σημειώνει. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ο αριθμός των διεθνών επιβατών που ήρθαν στη χώρα μειώθηκε κατά 67% σε 2,6 εκατ. από 7,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το άνοιγμα των περιφερειακών αερολιμένων στις διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου δεν έχει κάνει μεγάλη διαφορά. Τα στοιχεία για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι οι αφίξεις είναι περίπου 70% χαμηλότερες από ό, τι το 2019. Η Ελλάδα αναμένεται επί του παρόντος να έχει έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ το πολύ από την φετινή τουριστική περίοδο, από 18 δισ. ευρώ το 2019. Η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα προ-πανδημίας πριν τα τέλη του 2022, όπως καταλήγει.

Όπως άλλωστε τόνισε και η HSBC, το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εξάρτηση από τον τουρισμό, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος.Όπως εκτιμά η πτώση του τουρισμού κατά 50% θα αφαιρέσει έως και 5% από το ελληνικό ΑΕΠ φέτος, και μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της βρετανικής τράπεζας, η βουτιά του τουρισμού, η ύφεση θα είναι βαθύτερη στο β’ τρίμηνο και θα αγγίξει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, ενώ η ύφεση στο σύνολο του 2020 θα φτάσει το 8,2% (από 6% πριν).

Facebook Comments