Η ένταση στο Αιγαίο φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται σταδιακά, καθώς πολλά από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη βάση τους.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει παρατηρηθεί μετατόπιση της θέσης του τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

Πρωταγωνιστικό ρόλο για την άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έπαιξαν αφενός οι ελληνικές διπλωματικές ενέργειες και αφετέρου οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η Καγκελάριος οριακά πρόλαβε να αποτρέψει θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, που ενδεχομένως να αποτελούσε την αφορμή ενός πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ: «Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος», επισημαίνοντας τη χθεσινή δήλωση του Χάικο Μάας: «Θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Facebook Comments