Αμετάβλητη σε “ΒΒ” διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η Fitch Ratings, με outlook “σταθερό”.

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ” και “ΒΒΒ”, αλλά και τη βαθμολογία της διακυβέρνησης, που υπερέχει έναντι αυτής άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική κλίμακα (πολιτική σταθερότητα και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ποιότητα θεσμών και έλεγχος της διαφθοράς).

Τα δυνατά αυτά σημεία έρχονται κόντρα στις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το βαρύ φορτίο χρέους της γενικής κυβέρνησης αλλά και καθαρού εξωτερικού χρέους.

Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την, σε έναν βαθμό, εμπιστοσύνη του οίκου στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά και το σοκ που υπέστησαν τα δημόσια οικονομικά και η οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία του κορονοϊού φέτος.

“Βλέπει” ύφεση 7,9% και έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ φέτος

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το α τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 0,9% σε επίπεδο έτους. Τα διαθέσιμα στοιχεία για το β τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε. Η Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020. Προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 (+5,1%), αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, με τον οίκο να παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης των προβλέψεών του, ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζωπύρωσης του κορονοϊού.

Facebook Comments