Στην δική μου περίπτωση ο χορός είναι η ζωή μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να λείπει η μουσική και ο χορός έστω και μια μέρα από την ζωή μου.

Ανεξαρτήτως του στυλ που ο κάθε ένας θα αποφασίσει να ακολουθήσει. Ο χορός είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο μια από τις πιο ευεργετικές και ωφέλιμες δραστηριότητες για τον άνθρωπο. Ο χορός μας κάνει δημιουργικούς, μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και μας δίνει ελευθερία έκφρασης. Μας μαθαίνει να θέτουμε στόχους και να ξεπερνάμε τα όρια μας. Μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα με το σώμα μας βελτιώνοντας την εικόνα μας. Ανοίγει νέους ορίζοντες επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Δεν υπάρχουν σύνορα στον χορό, η γλώσσα του σώματος είναι κοινή για όλους. Κάθε ώρα της ημέρας που περιλαμβάνει χορό μπορεί να διώξει μακριά το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας , γεμίζοντάς την με θετική ενέργεια και ευεξία. Αυτόν τον καιρό που διανύουμε ίσως το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

Όταν άνοιξα την δική μου σχολή πριν από κάποια χρόνια άρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους περισσότερο. Ήθελα να καταλάβω τι είναι αυτό που έψαχναν να βρουν μέσα από τον χορό. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό μου το ερώτημα. Γιατί πολύ απλά είναι τόσα πολλά αυτά που προσφέρει στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα αυτό είναι που την κάνει μια τόσο ξεχωριστή τέχνη. Όπως η τέχνη έχει πολλές μορφές έτσι και ο χορός. Όπως έλεγε και η μεγάλη χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα του σώματος.

O Χορός ως πηγή έκφρασης απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλοι μπορούν να χορέψουν αρκεί να το επιθυμούν. Αυτή η εσωτερική ανάγκη τη βλέπουμε ξεκάθαρα στα παιδιά που έρχονται να μάθουν να χορεύουν χωρίς ουσιαστικά μέσα τους να μπορούν να το ερμηνεύσουν. Απλά μετά το μάθημα βλέπω στα προσωπάκια τους μια ζωηρή χαρά που συμπυκνώνει όλα τα συναισθήματα αγάπης και προσφοράς που μπορεί να νιώσει κάποιος χορεύοντας.

Αν αναλογιστούμε πως η εμφάνιση του COVID-19 επέφερε ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο ζωής μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών να κλειστούν μέσα στα σπίτια τους για ένα τρομερά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως όλοι γνωρίζουμε η καθιστική ζωή έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην σωματική υγεία τόσο και στην ψυχολογία των ανθρώπων. Επιστρέφοντας λοιπόν μετά από καιρό δειλά -δειλά στην κανονικότητα – καθημερινότητά μας διασφαλίζοντας όχι μόνο την σωματική μας αλλά ταυτόχρονα και την ψυχολογική μας υγεία, κάνοντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας την άθληση ή ακόμα καλύτερα τον χορό.

Μην διστάζετε λοιπόν κάντε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας τον χορό. Όλοι μπορούν να χορέψουν αρκεί να το θέλουν……

 

Νικόλ Καμζέλα –ιδιοκτήτρια σχολής χορούς Dance Nikol

Facebook Comments