Με περισσότερα από επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να το περιστοιχίζουν, το Oruc Reis παραμένει εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, το οποίο έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας “hailing”.

Όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου, το Oruc Reis παρότι έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί ωστόσο έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το, διά ασυρμάτου, να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μπαράζ επαφών με αντικείμενο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προχώρησε σε επαφές με ηγέτες των «27» για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αργότερα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο έκλεισε το μάτι τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι,  και αργότερα με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Ο κ. Δένδιας έδωσε επίσης εντολή στην ελληνική πρεσβεία για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε επίσης στην έκδοση αυστηρή ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί τον τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα φροντίζει με κάθε τρόπο να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους τόνος, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους “μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes.

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

“Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα”, ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Facebook Comments