Ένας χείμαρρος λέξεων ξεχύνεται από μια δασώδη νύχτα, ανοίγοντας μία πόρτα σε έναν κόσμο διαφορετικό, χωρίς τάξη, που αναιρεί τον συνηθισμένο τρόπο ζωής στην κοινωνία μας και αναζητεί έναν συναισθηματικό διάλογο μέσα από τον απελπισμένο μονόλογό του.

Ο μονόλογος «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση», που έκανε διάσημο τον γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Bernard – Marie Koltès (1948 – 1989), και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Thalia του Αμβούργου, σε σκηνοθεσία Matthias Jochmann, το 2012, παρουσιάζεται – στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους – για μία μόνο παράσταση στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 9 το βράδυ.

Ήρωας του έργου του ιδιαίτερα δημοφιλούς συγγραφέα, ο οποίος ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική και σε πολλές χώρες της Αφρικής και έφυγε από τη ζωή στα 41 του μόλις χρόνια, είναι ένας άντρας, που περπατά μέσα στη βροχερή νύχτα. Δε μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του, αλλά μόνο ότι είναι ξένος. Κάποιος που δεν ανήκει εκεί όπου έχει ζήσει, που προσπαθεί να μην τραβάει την προσοχή, που χρειάζεται ένα μέρος για να κοιμηθεί. Αναζητεί ένα δωμάτιο και έναν σύντροφο για συζήτηση, μέσα ή έξω από την κοινωνία. Να μιλήσει για λίγο και να σταματήσει για ένα λεπτό, παρά τη βροχή που σε αποτελειώνει.

Ανοίγοντας χώρο στη φαντασία

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Matthias Jochmann, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το στοιχείο που μας ενδιέφερε στον μονόλογο του Koltès, είναι η κοινωνική εγγύτητα. Ποιος είναι εντός, ποιος είναι εκτός της κοινωνίας μας; Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τί είναι το εντός και τί είναι το εκτός; Πόσο κοντά μπορείς να έρθεις με κάποιον σε δημόσιο χώρο;

Τα social media, σήμερα, μας θέλουν πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Γινόμαστε φίλοι με ένα μόνο κλικ. Μπορούμε να αξιολογούμε τις δραστηριότητες των φίλων μας με ένα κλικ στο κουμπί «μου αρέσει», αλλά χάνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία. Είναι το δημιούργημα ενός κόσμου που είναι ιδιωτικός και, ταυτόχρονα, δημόσιος. Κανείς δεν μπορεί  να δείξει δημόσια αληθινά συναισθήματα και ανάγκες. Πώς θα αντιδρούσαμε, λοιπόν, σε κάποιον, που θα αποφάσιζε να δείξει τέτοιες ανάγκες και συναισθήματα; Δεν είναι κάποιος, που χρειάζεται χρήματα ή κάποιο άλλο υλικό αγαθό, δεν είναι ένα θύμα. Είναι κάποιος, που αναιρεί τον συνηθισμένο τρόπο ζωής στην κοινωνία μας.

Στη δουλειά μας, δε θελήσαμε να δείξουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, ούτε να γίνουμε διδακτικοί. Ούτε προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε μία κοινωνική κατηγορία τον πρωταγωνιστή μας. Πάνω από όλα, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε χώρο στη φαντασία των θεατών».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Matthias Jochman, δραματουργική συνεργασία: Susanne Meister, βοηθός σκηνοθέτη: Franziska Autzen. Ερμηνεία: Heiko Raulin.

Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο – Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288100. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Facebook Comments