Τα σαράντα χρόνια συμπληρώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχει έδρα στην Πλάκα, ενώ η σωτηρία του ιστορικού οικισμού υπήρξε μια από τις πρώτες της εκστρατείες τη δεκαετία του ’70.

Οι «κράχτες» του διήμερου προγράμματος είναι προγραμματισμένοι για το βράδυ του Σαββάτου. Πρώτα, η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά (9.30 μ.μ.), η μόνη εκδήλωση που απαιτεί εισιτήριο, για να ακολουθήσει τα μεσάνυχτα η «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς σε μνημεία της περιοχής. Και τις δύο ημέρες θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τις 11 έως τις 3 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη Αδριανού, 11 έως 7 μ.μ. στους ακόλουθους χώρους:

Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Αγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Αγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο Ελληνικής Εταιρείας (αρχαία οδός Τριπόδων), Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην οδό Θεωρίας. Από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δύο ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3) από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη (ομάδες έως 25 ατόμων). Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ξενάγηση για οικογένειες από τους μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου σε ιστορικά κτίρια της Πλάκας (12, αφετηρία: οικία Σεφέρη, Κυδαθηναίων 9).

Επίσης, σημειώστε την παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης και η ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους (Σάββατο), τις καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων, στην πλατεία Πλατάνου (Κυριακή), την παρουσίαση της Απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη στην πλατεία Μουσαίου και Λυσίου (Κυριακή), τους παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Κυριακή). Πυκνό το πρόγραμμα για τα παιδιά: παιδικές δράσεις και παιχνίδια αρχαίων και το παιδικό πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ «Αναπλαγυαλούχα» στο Παιδικό Μουσείο κ.ά. Ολόκληρο το πρόγραμμα αναζητήστε το στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΕΤ (www.ellet.gr).

Facebook Comments