Τα σταφύλια θεωρούνται ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα σε όλο κόσμο. Έχουν εξαιρετικά υψηλή και ποικίλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Ειδικά τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν λίγο περισσότερα φλαβονοειδή και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Γιατί το σταφύλι είναι τόσο σημαντικό στη διατροφή μας;

Μερικοί ερευνητές λένε ότι το αμπέλι είναι τόσο παλιό όσο και ο πολιτισμός. Ενδείξεις αρχαιολόγων δείχνουν ότι καλλιεργήθηκε πριν 8000 χρόνια στη Μέση Ανατολή και ήδη από την αρχαιότητα γνώριζαν την ύπαρξη πάνω από 90 ποικιλιών σταφυλιού. Σήμερα λέγεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες ποικιλίες σταφυλιών διαφορετικού μεγέθους, αρώματος,  χρώματος.

Κάθε χρόνο στο κόσμο παράγονται περισσότεροι από 75 εκατομμύρια τόνοι σταφυλιού.

Το 84% της παραγωγής μετατρέπεται σε κρασί και το υπόλοιπο καταναλώνεται ως αποξηραμένο(σταφίδα) ή στη φυσική του μορφή.

Τα σταφύλια θεωρούνται ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα σε όλο κόσμο. Έχουν εξαιρετικά υψηλή και ποικίλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Ειδικά τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν λίγο περισσότερα φλαβονοειδή και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να προτιμάμε τα σταφύλια είναι:

  1. Προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες ερευνητών οι πολυφαινόλες (τα πιο κοινά αντιοξειδωτικά στη διατροφή του ανθρώπου) μπορούν  να μειώσουν το επίπεδο της χοληστερόλης. Αποτέλεσμα η μείωση της πιθανότητας κινδύνου της αθηροσκλήρωσης  και ένα ευεργετικό αποτέλεσμα επί του καρδιακού μυός.
  2. Προστασία πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σταφύλια μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης.
  3. Θεραπεία από τον πονοκέφαλο. Όλοι ξέρουμε ότι η παραγωγή του κρασιού γίνετε μετά από κάποια στάδια επεξεργασίας του χυμού του σταφυλιού και αν πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω υπάρχει πιθανότητα να σας προκαλέσει ενοχλητικό πονοκέφαλο. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι πίνοντας το πρωί λίγο φρέσκο χυμό σταφυλιού αραιωμένο με νερό θα εξαλείψει τυχόν πονοκεφάλους.
  4. Ευεργετικά οφέλη στα οστά. Η βιταμίνη Κ η οποία είναι υπεύθυνη για τη πήξη του αίματος είναι επίσης χρήσιμη στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι εάν λαμβάνεται καθημερινά 0,11 mg βιταμίνης Κ ο κίνδυνος καταγμάτων του ισχίου μειώνεται κατά 30%.
  5. Πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας. Το σταφύλι είναι γνωστό και ως καθαρτικό λόγω της παρουσίας οργανικού οξέος και κυτταρίνης. Πλούσιο σε διαιτητικές ίνες προσφέρουν ισχυρό καθαρισμό στο γαστρεντερικό σωλήνα.
  6. Αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο σταφύλι μειώνει το μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων και έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επίσης οι προανθοκυανίδες (αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο σταφύλι) βοηθούν στη πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του παχέος εντέρου.
  7. Προστασία της επιδερμίδας. Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του σταφυλιού είναι γνωστές. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα σταφύλια ενεργούν ως ασπίδα κατά της γήρανσης του δέρματος και ταυτόχρονα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Επίσης να αναφέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το έλαιο που παράγεται από τον πυρήνα του σταφυλιού. Οι υψηλές ποσότητες σε αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Ως καλλυντική  χρήση είναι γνωστή για τη προστασία των μαλλιών (κατά της τριχόπτωσης,  πιτυρίδας και ψαλίδας) και της επιδερμίδας με πολύ καλές ενυδατικές ιδιότητες καθώς και στη μείωση ρυτίδων και ραγάδων.

Facebook Comments