Υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,4% το 2020 “βλέπει” η Fitch Ratings στο τελευταίο Global Economic Outlook (GEO) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η τελευταία πρόβλεψη του οίκου είναι ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση για ύφεση 4,6% που έκανε στο GEO του περασμένου Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πρωτοφανή ύφεση λόγω της κρίσης του κορονοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ο οίκος περιμένει ο ρυθμός της επέκτασης να μετριαστεί σύντομα.

“Η Κίνα έχει ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του ΑΕΠ προ της κρίσης και οι λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο πλέον ξεπερνούν τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αλλά αμφιβάλουμε εάν αυτό μπορεί να γίνει η περιβόητη ανάκαμψη σχήματος V. Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει το σοκ της ανεργίας, οι επιχειρήσεις μειώνουν τις κεφαλαιακές δαπάνες και η αποφυγή κοινωνικών επαφών συνεχίζει να περιορίζει άμεσα στις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα”, αναφέρει ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.

Ο οίκος περιμένει πλέον η αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,6% αυτό το έτος σε σύγκριση με πτώση 5,6% στο GEO του Ιουνίου.

Για την Κίνα ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 2,7% φέτος σε σύγκριση με +1,2% στο GEO του Ιουνίου, ενώ για την Ευρωζώνη περιμένει μεγαλύτερη συρρίκνωση 9,0%  από -8,0% προηγουμένως. Για το Ηνωμένο Βασίλειο “βλέπει” βουτιά του ΑΕΠ κατά -11,5% από -9,0% ενώ για τις αναδυόμενες περιμένει συρρίκνωση κατά 5,7% από -4,7%.

Facebook Comments