Άλλη μία “ηχηρή” ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσαν οι επενδυτές σήμερα μέσα από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ.

Πιο αναλυτικά, κατά τη δημοπρασία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά.

Σημειώνεται πως το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί σε δημοπρασία εντόκων ενός έτους ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές σημείωνα ράλι και φυσικά δεν υπήρχε παγκόσμια κρίση.

Το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης λόγω της πανδημίας η οποία έχει στείλει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, οι επενδυτές στηρίζουν την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια, αποδεικνύει πως αποτιμούν σημαντική βελτίωση των προοπτικών της χώρας, εκτιμούν πως το σοκ λόγω Covid-19 είναι παροδικό και πως οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν μία ασφαλή επένδυση.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα όπου και εκεί το επιτόκιο που επιτεύχθηκε ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η χώρα έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης να βγει με μεγάλη επιτυχία τρεις φορές στις αγορές.

Σημειώνεται πως σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνολικά να αντλήσει 1 δισ. ευρώ (με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών) αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,633 δισ. ευρώ με την έκδοση να καλύπτεται 2,61 φορές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments