Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν σήμερα έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας «διαζυγίου» του Brexit, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πιθανές νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς συναντά τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ στις 15.00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ. Ο ίδιος ο Σέφκοβιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για το νομοσχέδιο.

Εάν η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις του Λονδίνου, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος της Συμφωνίας για να εκκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Βρετανίας, αν και μπορεί να μην υπάρξει ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το τέλος της προθεσμίας στα τέλη του χρόνου για την πλήρη έξοδο της χώρας.

«Υπάρχει ο μηχανισμός διακανονισμού διαφωνιών βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που ασχολείται με το Brexit. Δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κομισιόν θα αναλύσει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο Εσωτερικής Αγοράς της Βρετανίας -που παρακάμπτει τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης- μόλις ψηφιστεί προκειμένου να λάβει υπόψιν τις τροποποιήσεις πριν λάβει μια τελική απόφαση για τις νομικές διαδικασίες.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η Βρετανία θα αποτύχει εάν θελήσει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σχεδιαζόμενη παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις εμπορικές συνομιλίες. «Εάν προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό, θα αποτύχουν», δήλωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σημείωμα που διανεμήθηκε από την Κομισιόν στα 27 κράτη-μέλη τόνισε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να εκκινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες παραβίασης σε βάρος της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο σχεδιαζόμενος νόμος, που παρουσιάστηκε χθες, απλά ξεκαθαρίζει τις ασάφειες της Συμφωνίας Αποχώρησης, αλλά επισημαίνει επίσης ότι η βασική της προτεραιότητα είναι η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία του 1998 που τερμάτισε δεκαετίες βίας. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Facebook Comments