Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην φύλαξη των συνόρων μας η οποία θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στην θάλασσα. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά. Και είπε ότι κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα στο άσυλο σε ασυλία στην παρανομία. Η Μόρια είπε ανήκει πια στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και είπε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή».

Και συνέχισε: «Αν σταματήσουν οι προκλήσεις τονίζω ότι άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες και σε αυτό πιστεύει η Ελλάδα».

Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να βρούμε την ικανότητα για να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Λέσβο, προκειμένου να έχει προσωπικά γνώμη για τα τεκταινόμενα στο νησί.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Μιλάμε για την αλληλεγγύη, γιατί όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να γίνονται σεβαστά. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να γίνει πρόοδος. Πρέπει να είμαστε σταθεροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές και παράλληλα να ανοίξουμε το πνεύμα μας για να βρούμε μια κοινή ατζέντα.

Ενεργά θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τη Σύνοδο, που είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα, γιατί στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ είναι να υπάρχει σταθερότητα, συμπλήρωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι τον Ιούλιο η ΕΕ, με μια ιστορική Σύνοδο, μπόρεσε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες (σ.σ. το Ταμείο Ανάκαμψης). Πρέπει να εργαζόμαστε μαζί και να αντιμετωπίσουμε την κρίση που μας χτυπά.

 

 

Facebook Comments