Όπως έγινε κατά το α’ κύμα της πανδημίας έτσι και τώρα είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε νικητές τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη – συζήτηση του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Δεν υπάρχει πραγματικό δίλημμα μεταξύ υγείας ή οικονομίας, γιατί καμία οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα μέσα σε μια υγειονομική κρίση»,’ σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση δοκιμάζονται τα συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι ο ρόλος της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ήταν και είναι καθοριστικός στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

«Θα προχωρήσουμε σε ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, με την αρχή της εγγύτητας, κυρίως σε μία γενναία μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους», υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να έχει την ευθύνη χάραξης των εθνικών στρατηγικών και να μην αναλώνεται στη μικροδιαχείριση τοπικών ζητημάτων.

Το οριστικό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τόνισε ο κ. Λιβάνιος, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση αλλά και τη διαφάνεια, καθώς όπως σημείωσε, «η πολυπλοκότητα των διαδικασιών είναι εκείνη που κυρίως ευνοεί την αδιαφάνεια».

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η διαχείριση της πανδημίας έδωσε και την ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές, καθώς μόνο από την ψηφιακή εξουσιοδότηση, μειώθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο οι επισκέψεις πολιτών στα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να μπορεί να ασχολείται με πιο σημαντικές διαδικασίες».   

Η συζήτηση διοργανώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολο Τζιτζικώστα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και συμμετείχαν ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet, ο Πρόεδρος των Περιφερειών της Γαλλίας Renaud Muselier, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη. 

Facebook Comments