Μικρές χαλαρώσεις στα ποσά για χωρίς μετρητά πληρωμή και μεταφορά χρημάτων προβλέπει το δωδέκατο διάταγμα για περιορισμούς, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο οικονομικών.

Σε σχέση με το ενδέκατο διάταγμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

1. Αυξάνεται το ποσό της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων από 10.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ μηνιαίως, ανά φυσικό πρόσωπο και από 50.000 ευρώ σε 75.000 ευρώ μηνιαίως, ανά νομικό πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας.

2. Παρέχεται η δυνατότητα τερματισμού κατάθεσης προθεσμίας πριν την λήξη της, για την αποπληρωμή παρατραβήγματος ή πιστωτικής κάρτας (πρόσθετα από την αποπληρωμή δανείου), εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.

Στο μεταξύ δώδεκα διεθνείς τράπεζες, αλλά ουδεμία ελληνική, έχουν προστεθεί στον κατάλογο αυτών που δικαιούνται να άρουν τους περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων για τους πελάτες τους, που έχουν διεθνείς δραστηριότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε το τρίτο διάταγμα για τις διεθνείς τράπεζες, που είναι το ίδιο με το δεύτερο, πλην της προσθήκης οκτώ τραπεζών στον κατάλογο των διεθνών τραπεζών που εξαιρούνται:

1. Bank of Beirut SΑL 2. Banque BEMO SΑL 3. Banque SBA

4. Barclays Bank PLC 5. BBAC SΑL 6. Credit Libanais SΑL

7. Jordan Ahli Bank plc 8. Privatbank Commercial Bank

Για να λάβουν εξαίρεση οι τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν εγγυήσεις για στήριξη ρευστότητας από τη μητρική τους.

Συνολικά το Παράρτημα του Τρίτου Διατάγματος περιλαμβάνει 12 ξένες Τράπεζες.

Τις 8 πιο πάνω τράπεζες και τις: BLOM Bank SΑL, Lebanon and Gulf Bank SΑL, OJSC Promsvyazbank, Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd.

Facebook Comments