ΧΑ: Τα funds προφανώς και ήρθαν για να μείνουν...

MarketNews

ΧΑ: Τα funds προφανώς και ήρθαν για να μείνουν..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Προάγγελος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται η παρατεταμένη αντίδραση της αγοράς από τις 922 μονάδες στις 5 Απριλίου μέχρι τα επίπεδα των 1.150 μονάδων, μόλις στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τα ξένα funds, όπως το Third Point ή το Silchester, που έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, προφανώς και ήρθαν για να μείνουν, σχολιάζουν Ελληνες διαχειριστές σε desks ξένων οίκων στο Λονδίνο.

Για του λόγου το αληθές, η απόκτηση θέσης στην Energean, που διαχειρίζεται την Kavala Oil στον Πρίνο και το business plan για την εξόρυξη 4 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα από περίπου δύο χιλιάδες σήμερα, σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις των ξένων στο ΧΑ αλλά και σε παραγωγικά κομμάτια της οικονομίας θα είναι μακράς πνοής. Αλλο παράδειγμα αποτελεί η πώληση του ΟΠΑΠ, στην κοινοπραξία του κ. Γ. Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του τσέχικου fund PPF που έχει θέση στην Πειραιώς, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη. Στο ίδιο σχήμα την τελευταία στιγμή «κόλλησε» και ο ιταλικός κολοσσός Lottomatica.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Αλλη απόδειξη, ίσως και η πιο ισχυρή, είναι τα σχήματα των αναδόχων που καταρτίστηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha (σσ. που τρέχει ήδη) και της Πειραιώς που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών.
Η Τράπεζα Πειραιώς, χάρη στις δεσμεύσεις ύψους 570 εκατ. ευρώ από την BCP και τη Societe Generale, έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς η απόφαση των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών να συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης των μέχρι πρότινος θυγατρικών τους Millennium Bank και Γενική Τράπεζα.

Παράλληλα, οι ανάδοχοι και σύμβουλοι της αύξησης της Πειραιώς η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Barclays εγγυήθηκαν την πλήρη κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, βάζοντας τέλος στις όποιες ανησυχίες της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή αναδοχή (hard underwriting) αφορά στα κεφάλαια, ύψους 160-170 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται (συνολικά 730 εκατ. ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ιδιωτικής συμμετοχής χωρίς την έκδοση Cocos. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις τους στο Λονδίνο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσουν τις προοπτικές του ομίλου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, μολονότι υπάρχει «σκληρή αναδοχή», το μεγαλύτερο μέρος των 160-170 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και Ελληνες επιχειρηματίες.

Ιδια στρατηγική και για την Alpha Bank, η οποία έχει ήδη πουλήσει στην Credit Agricole μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταβίβασης της Εμπορικής από τους Γάλλους στον εγχώριο τραπεζικό όμιλο. Το μετατρέψιμο ομολογιακό έχει ήδη εκδοθεί και έχει καλυφθεί από την Credit Agricole και αποτυπώθηκε στα κεφάλαια στη λογιστική κατάσταση α τριμήνου.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Ισχυρές δεσμεύσεις, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, διαθέτει και η Alpha από υφιστάμενους μετόχους όπως η Paramount (Qatar), καθώς και από επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και βεβαίως από το management της τράπεζας.
Παράλληλα, δεσμεύσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης έλαβε η Alpha Bank από την κοινοπραξία ξένων τραπεζών που έχουν αναλάβει την αναδοχή, επικεφαλής των οποίων είναι η JPMorgan και η Citigroup. Με την παραπάνω κίνηση θεωρείται πλέον κλειδωμένη η κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην ΑΜΚ της Alpha Bank.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η αντίδραση στο ΧΑ εδραιώνεται και από τα θετικά αποτελέσματα, παρά την ελληνική κρίση, που παρουσιάζουν για το πρώτο 3μηνο οι εισηγμένες. ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος ανακοίνωσαν αύξηση κερδών και επιστροφή στην κερδοφορία του κλάδου της μεταλλουργίας, οι ζημιές της Coca-Cola μειώθηκαν, σημαντικά κέρδη ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, ενώ διατήρηση της κερδοφορίας παρουσιάζουν ακόμη και οι μικροί του ΧΑ, όπως το Κρι-Κρι (σσ. που θα συμμετάσχει στο roadshow του ΧΑ) και η MLS. Tα δε αποτελέσματα της Τιτάν ήταν αναμενόμενα.
Σύμφωνα με την αγορά, η αναβάθμιση από τη Fitch ήταν μόνο η αρχή για να αλλάξει το κλίμα. Κι αυτό να μην συνέβαινε, η επιλογή των ξένων να καταστήσουν και πάλι ως hot αγορά την ελληνική φάνηκε ξεκάθαρα από τις αναδοχές στις αυξήσεις των τραπεζών και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Η αναβάθμιση της S&P που προηγήθηκε της Fitch και αυτή της Moody’s που θα ακολουθήσει, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στις αγορές. Και το ΧΑ, σύμφωνα με την ανάλυση της Emporiki Bank πιο κοντά στην αντίσταση των 1.280 μονάδων?