Γαλλία: Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες εστίασης

MarketNews

Γαλλία: Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες εστίασης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων και εργαζόμενοι σε μπαρ διαδήλωσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το δικαστήριο εμπορικών υποθέσεων της Μασσαλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν από αύριο οι επιχειρήσεις τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην πόλη για δύο εβδομάδες αφού έθεσε σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού την Μασσαλία και τα περίχωρά της εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αλλά οι κάτοικοι της Μασσαλίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι δυσανάλογη έναντι των κινδύνων (από τον κορωνοϊό) και θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Όταν μας κλείνουν μας ταπεινώνουν. Αυτό δεν τιμωρεί μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά βυθίζει στην κρίση έναν ολόκληρο τομέα: προμηθευτές, διοργανωτές εκδηλώσεων, ντισκοτέκ. Περιμένουν να πεθάνουμε σιωπηλοί;», διαμαρτύρεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Μπερνάρ Μαρτί.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου υπάγεται η Μασσαλία, δήλωσε ότι θα κατατεθεί μια δικαστική εντολή με την οποία θα ζητείται αναστολή της απόφασης. Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες των μπαρ και εστιατορίων στη διάρκεια του lockdown.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ειδικά προγράμματα προσωρινής ανεργίας θα εγγυώνται ότι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που ζήσαμε τον Μάρτιο», δήλωσε η υπουργός. Αργότερα το μεσημέρι θα μεταβεί στη Μασσαλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα τον υποδεχτούν φωνάζοντας το σύνθημα «ας μείνουμε ανοιχτοί».