Νέα μέτρα στην Αττική και σε άλλες κόκκινες περιοχές της Ελλάδας ανακοινώθηκαν  από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανέλαβε πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν τηρείται ανακοίνωσε ότι στην Αττική και σε Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα και οι κάβες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι νωρίς το πρωί και πιο συγκεκριμένα στις 5 το πρωί.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 05:00 της 26/09/2020 και θα ισχύσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Aπό το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Επιπλέον αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς είτε ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή επιδημιολογικής επιτήρησης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 07:00 το πρωί. Πλέον, τα καταστήματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 το πρωί.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Τρικάλων εισάγεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι τα Τρίκαλα παραμένουν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, μεταξύ αυτών η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο περιορισμός συναθροίσεων ως 4 άτομα σε χώρους εστίασης ανά τραπέζι και αναστολή χώρων εστίασης  από μεσάνυχτα ως 5 το πρωί .

Για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είπε: «Υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα».

Ο κύριος Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πανδημία προκαλεί ανησυχία προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως είπε, εκείνο που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι μια ισορροπία της επιδημίας μέχρι να πάμε στο εμβόλιο. Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε πως σε παγκόσμια κλίμακα, κοινός τόπος είναι η αποφυγή του lockdown, ενώ προτελευταίο τοποθετείται το μέτρο του κλείσιματος των σχολείων.

Για μια ακόμη ημέρα, η Επιτροπή διαπιστώνει πως το δεύτερο κύμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητικά ενεργό. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, οι συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, ξεπερνούν τους 5 ανά ημέρα. Αν και ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε σήμερα, εχθές καταγράφτηκαν 9 θάνατοι. Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο του κορωνοϊού

Η Αττική συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη διενέργεια rapid test στο κέντρο της Αθήνας, σε πλατεία Βάθης, Αμερικής και Κυψέλης. Όπως είπε, εκτελέστηκαν 600 rapid test και ως τις 16.00 και από αυτά είχαμε 6 θετικά, 4 Έλληνες και 2 αλλοδαπούς.

Το προφίλ των θανόντων από τον κορωνοϊό παραμένει ίδιο. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για το ποσοστό θανάτων επί των διαγνώσεων που φαίνεται μικρότερο από το πρώτο κύμα. Επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα ο ιός να μεταλλάσσεται σε λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που πιθανότατα σημαίνει και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης όμως τόνισε πως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση. Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στον εκτεταμένο έλεγχο – περισσότερα τεστ – και πρέπει να θεωρούμε τον κορωνοϊό εξίσου θανατηφόρο και επικίνδυνο.

Facebook Comments